
Els mesos d’estiu són sinònim de calor i vacances. Això, sovint, té conseqüències en el que mengem, ja que és una època festiva, en la que canviem els horaris i els costums. Per una banda, el fet que no hi hagi presses per complir horaris laborals i escolars, fa que s’endarrereixin les hores de l’esmorzar, el dinar i el sopar. Per l’altra banda, tant la calor, com el context de relaxació i distensió de les vacances, canvia les rutines alimentàries i els aliments que en formen part. En tot aquest marc, on també són habituals les trobades estiuenques amb família i amistats, els aperitius tenen un gran protagonisme.
Els aperitius es defineixen com aliments o begudes que obren la gana. En l'àmbit col·loquial, s’entén que és una ingesta petita que es pren abans d’un àpat principal, normalment el dinar o el sopar, i se sol prendre en contextos festius: en àpats de celebració, els caps de setmana, durant les vacances d’estiu...
Sovint, els aperitius inclouen aliments rics en sal o greixos malsans, com patates xips, olives, embotits, etc. i begudes alcohòliques i ensucrades. Malgrat que és normal que hi hagi certa relaxació en l’horari, l’estructura de l’àpat i el tipus d’aliments que s’escullen, les vacances d’estiu no tenen per què implicar l’abandonament dels hàbits alimentaris saludables. Per això, us presentem un seguit de propostes senzilles de preparar amb aliments i begudes saludables que poden constituir uns aperitius estiuencs, gustosos, refrescants i nutritius.
Per menjar:
- Fruita seca crua o torrada sense sal (nous, ametlles, avellanes, cacauets, anacards, pistatxos...)
- Olives (es poden escollir amb poca sal)
- Crispetes
- Adobats i envinagrats (cogombrets, cebetes, raves...)
- Peix en conserva (sardines, seitons o anxoves...)
- Marisc (escopinyes, cloïsses, musclos...)
- Espàrrecs blancs amb pebre negre i un raig d’oli
- Hummus de cigrons, de llenties... amb bastonets d’hortalisses
- Guacamole
- Daus de truita de patata, truita de carabassó...
- Talls de coca de recapte
- Patés d’hortalisses (d’albergínia –mutàbal-, de pebrot i nous –muhammara-, de tomàquet sec...)
- Brotxetes de formatge fresc amb tomàquet cirerol (cherry), de formatge fresc i codonyat...
- Bols petits de cremes fredes (gaspatxo, vichyssoise, crema de carabassó...)
- Combinació de fruites fresques o dessecades amb aliments salats (dàtils farcits de formatge d’untar i nous, brotxeta de meló i cogombre, brotxeta de poma, api i formatge blau...)
Encara que moltes de les propostes són vàlides per tot l’any, convé escollir les hortalisses, fruites i peix i marisc típiques de la temporada d’estiu i de producció i venda de proximitat. D’aquesta manera, es contribueix al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i afavoreixen la vinculació entre els àmbits rural i urbà i els de producció i consum.
Per beure:
L’aigua sempre és la millor beguda. L’aigua de l’aixeta, provinent d’una xarxa de distribució pública, passa els controls corresponents per tal de garantir que sigui apta i saludable per al consum. És més econòmica que l’embotellada, no implica l’ús d’envasos per a la distribució i suposa menys despesa energètica, per tant, té un menor impacte econòmic i mediambiental.
Es pot donar gust a l’aigua barrejant-la amb fruita fresca, cogombre, herbes aromàtiques fresques o seques, espècies o infusions (te, herba Lluïsa, menta…), etc. Cal netejar bé la fruita (uns 100-200 g) i les herbes. Es tallen a rodanxes o grills, si cal, i es posen dins d’una gerra gran juntament amb les espècies (depenent de la recepta i les preferències personals). S’hi afegeix aigua i es deixa reposar, si tots els ingredients són frescos, uns 20-30 minuts. En cas d’herbes seques o espècies, és millor si es deixa reposar unes hores. Conserveu-ho en refrigeració, no ho deixeu més de 2 hores fora de la nevera i consumiu-ho abans de dos dies per evitar la proliferació de bacteris.
Exemples:
- Llimona, aranja i taronja
- Llimona i cogombre
- Préssec i vainilla en branca
- Pell de llimona, pell de taronja i préssec
- Meló i llimona
- Préssec, llimona i farigola
- Cogombre i moraduix
- Mandarina i alfàbrega
- Taronja, clau i canyella en branca
- Síndria i romaní
- Taronja i vainilla
- Poma àcida i llimona
- Fonoll i taronja o llimona
Recordeu que és important no afegir-hi sucres.
Altres opcions de begudes sense alcohol ni sucres afegits serien l’aigua amb gas, els sucs de fruita i d’hortalisses, la cervesa sense alcohol i les begudes amb edulcorants sense calories (cola zero o light, taronjada zero o light, etc.), entre altres.
Seguretat alimentària
Les elevades temperatures i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària que ens pot tirar enlaire les vacances. Per això, és important mantenir la cadena del fred i respectar les normes d’higiene durant la preparació i la conservació del menjar.
Aquests consells de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària són de molta utilitat per evitar riscos:
- Quatre normes per garantir la seguretat dels aliments que preparem
- Consells per menjar a l'aire lliure
- El rentat de mans
- 10 recomanacions d’higiene a la cuina
- Congelació i descongelació dels aliments
- Manteniu els aliments segurs al cotxe
- Consells per emmagatzemar correctament els aliments a la nevera
- Bon ús de les conserves
- Menja peix i marisc amb seguretat
- Menja fruita i verdura amb seguretat
- Consells per a la preparació d'aliments amb ou
Reducció del malbaratament
D’acord amb les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per a ningú. Per fer front a aquesta situació dramàtica, cal fer valdre els aliments i conèixer la
importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los.
També és rellevant considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable. Per això, cal prendre mesures per aprofitar els aliments i no malbaratar-los. En aquests enllaços hi trobareu recursos molt útils:
- Consells per evitar el malbaratament alimentari a l'estiu (Agència Catalana de Seguretat Alimentària)
- Aprofita i no malbaratis aliments (Agència Catalana de Seguretat Alimentària)
- Un consum més responsable dels aliments. Propostes per prevenir i evitar el malbaratament alimentari (Agència de Residus de Catalunya)
Per a més informació sobre alimentació saludable i sostenible, podeu consultar l’enllaç següent: Alimentació a Canal Salut