Entrevista a la Comunitat de pràctica autora d'aquest treball

La CoP se centra en una realitat emergent i contempla totes les etapes del procés
L’elaboració de formatges amb llet crua és una realitat cada vegada més freqüent en el nostre entorn, amb la importància que te quant als riscos sanitaris pels formatges obtinguts d’aquesta manera. És per això que cal determinar els requisits sanitaris pel que fa a l’estat dels animals productors de llet, a la qualitat higiènica de la llet crua, així com als processos d’elaboració d’aquests formatges, i en la comercialització del producte final, amb l’objectiu de controlar els perills sanitaris que es poden presentar.
En aquest sentit, la Comunitat de Pràctica “Requisits higiènic-sanitàris en l'elaboració de formatges a partir de llet crua” ha publicat recentment el resultat del seu treball. En el procés hi han intervingut 10 veterinaris (9 de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i 1 de la Diputació de Barcelona). Ens responen 9 preguntes sobre la tasca duta a terme.
- Quins són els beneficiaris d’aquest treball?
Els beneficiaris d’aquest treball son aquells inspectors que han de fer el control oficial als establiments on s’elaboren formatges amb llet crua, ja que la normativa no és clara i a més a més, no disposen d’instruccions per part de l’organització per poder fer front a les diferents situacions que es presenten.
- Per que ho vàreu fer?
Ho vam fer per poder ajudar als inspectors en la tasca diària en aquest tipus d’establiments.
- Quina necessitat cobrirà?
La de fer front a aquestes situacions que se’ns plantegen de tant en tant.
- Quins problemes resol o quines situacions quotidianes millora?
Posa unes eines o criteris respecte a la seguretat alimentària per aquest tipus de productes.
- En què creieu que canviarà la vida professional de les persones que utilitzin aquesta guia?
Qui utilitzi aquesta guia podrà prendre decisions d’una manera homogènia amb la resta de companys i ho podrà fer de forma més raonable i senzilla.
- Què vàreu sentir en treballar col·laborativament?
Treballar amb els companys de la CoP ha estat un plaer, una manera de conèixer-nos millor, i compartir idees i punts de vista així com gaudir treballant.
Vam sentir la “força del grup”: els diferents posicionaments, les dificultats del consens i finalment la satisfacció de compartir inquietuds i de fer un producte final
- Alguna recomanació per a les persones que estan treballant en una CoP?
Treballar en una CoP implica una part de compromís, ja que la feina que un no faci, algú altre l’ha d’assumir, per tant cal tenir clar que es treballa en equip, i cadascú ha d’aportar tot allò que pugui.
- Alguna recomanació per a les persones que no han treballat mai en una CoP?
Si no heu treballat en una CoP, el millor és provar, de ben segur que us agradarà i enganxarà.
- Quin altre fet remarcaríeu?
A part de fer la feina, hem gaudit moments divertits, i sobre tot, hem fet uns bons tasts de formatges, vi, i altres productes. Ha estat molt instructiva, aquesta part. També van viure un moment molt trist com va ser la sobtada mort del nostre company Francesc Guàrdia Sansalvadó a qui hem volgut dedicar el treball final.
"Si no heu treballat en una CoP, el millor és provar, de ben segur que us agradarà i enganxarà"