Els criteris registrals determinen on i com s’han d’inscriure els establiments minoristes d’alimentació, segons l'activitat i l'abast de la distribució.
A Catalunya, aquests criteris s'han harmonitzat per simplificar els tràmits que han de fer els titulars dels establiments i garantir un cens sanitari comú entre les administracions.
Informació relacionada
La gran majoria d’establiments minoristes (botigues, supermercats, fleques, bars, restaurants, etc.) que venen aliments directament al consumidor final dins del mateix municipi només s'han d’inscriure al registre municipal corresponent.
També s’hi han d’inscriure les empreses de venda i distribució minorista sense establiment físic, al municipi on tenen el domicili social.
La inscripció al Registre Sanitari d'Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya és obligatòria per a establiments minoristes que:
- Subministren més del 30% de la producció a altres minoristes d’un altre municipi (superen el criteri de marginalitat i territorialitat).
- Subministren a indústries alimentàries.
- Elaboren menjars preparats per transportar-los a menjadors col·lectius, esdeveniments o celebracions públiques.
- Són plataformes de distribució de supermercats o hipermercats.
Els establiments minoristes que han d'estar inscrits al RSIPAC també ha de constar al Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA) en casos específics, quan:
- Subministren a altres minoristes ubicats fora de Catalunya.
- Subministren a indústries alimentàries ubicades fora de Catalunya.
- Superen el 30% de la producció destinada a altres minoristes d’un altre municipi i aquesta activitat té abast estatal.
- Importen productes alimentaris de fora de la Unió Europea.