Característiques i organització de la Consulta Oberta

La Consulta Oberta és un espai d'atenció directa i de consulta adreçat a adolescents que s'ofereix dins del centre educatiu amb un/a professional d'infermeria del Programa Salut i Escola (PSiE) que es desplaça des del centre d'atenció primària de salut.
La funció d'aquest/a professional d'infermeria és resoldre dubtes de salut, detectar problemes de salut, psicològics o socials, sense entrar en diagnòstics ni tractaments, realitzar escolta activa, detectar senyals d’alarma, facilitar eines als adolescents per identificar els problemes i acompanyar-los o derivar-los en l’orientació cap a l’atenció dins del Sistema Sanitari.
Els alumnes hi poden accedir de manera espontània o derivats pel professor, tutor o famílies, amb garanties de privacitat i confidencialitat.
A l’hora d’organitzar el funcionament de la Consulta Oberta al centre educatiu, cal fer-ho incorporant-la dins del funcionament del centre. És important que la Consulta Oberta interfereixi el mínim en l’horari normal de les classes i cal cercar fórmules i estratègies que, sense interferir en la tasca docent, respectin la privadesa dels nois i noies perquè puguin accedir-hi amb espontaneïtat i llibertat total.
Per donar a conèixer el servei, a l'inici del curs el centre educatiu informa tot l'alumnat, el professorat i les famílies sobre les característiques de la Consulta Oberta i presenta la infermera/er que serà la/el referent de salut del centre escolar.
És interessant aprofitar la pàgina web del centre per donar visibilitat al PSIE, crear un espai d’informació, i també fer-ne difusió amb els cartells, fulletons a per alumnes i famílies, participació a la revista escolar, si escau, etc.
Cal un espai acollidor, tranquil, agradable, de dimensions reduïdes, amb el mínim mobiliari de despatx, ben il·luminat, de fàcil accés i ben senyalitzat, que garanteixi la intimitat de la persona que hi demana consulta. Cal evitar espais amb vidrieres, llocs de pas o oberts, amb cortines, sorollosos.
L’espai ambiental ajudarà a crear un bon clima de confiança.
És important que el servei de Consulta Oberta estigui obert en l’horari més convenient per a l’alumnat i el professorat, i el centre educatiu n'ha de facilitar l'accés.
L'horari, juntament amb el nom de la infermera, s'ha d'especificar als cartells informatius que el Programa Salut i Escola posa a disposició dels centres per difondre el servei.
Cal dedicar un temps, dins l’horari del centre, perquè el professorat i la infermera o infermer es puguin trobar, amb avís previ, i coordinar les derivacions oportunes.
El coordinador pedagògic del centre ha de mantenir trobades periòdiques amb la infermera o infermer.
Cada regió sanitària estableix les reunions de coordinació amb la xarxa de recursos i els serveis de l’entorn local, així com les reunions de seguiment de casos.
-
Diagrama - resum del funcionament del Servei de Consulta Oberta
Diagrama-resum del funcionament i circuit de derivació del servei de Consulta Oberta.