
Formació del POICAT
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en marxa una formació específica adreçada a professionals per fer possible el desplegament del Programa de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil a Catalunya (POICAT).
Aquesta formació consta de 12 sessions d'entre tres i quatre hores de durada, i combina la modalitat presencial i telemàtica. Inclou una sessió d'inici, una de tancament i quatre blocs de continguts: consells d'hàbits saludables, abordatge comunitari, abordatge individual i integració d'altres programes.
Les sessions de formació de la primera fase de desplegament del POICAT s'han programat del 9 de maig al 7 de novembre de 2024.
Objectiu general:
Donar a conèixer les eines i els recursos del programa de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil a Catalunya i dotar de les habilitats necessàries per aplicar-lo, desenvolupar-lo i implementar-lo.
Objectius específics:
- Conèixer i saber transmetre els consells d'hàbits saludables: alimentació, activitat física, son, ús de pantalles i criança positiva.
- Assolir eines metodològiques i recursos per poder realitzar un diagnòstic comunitari quantitatiu i qualitatiu, cerca d’actius de salut i prescripció social.
- Adquirir coneixements i habilitats sobre els recursos disponibles per abordar l'obesitat infantil des de l’àmbit individual amb l'entrevista motivacional i en l’abordatge a l’infant, a la família i al seu entorn.
- Conèixer i identificar altres programes del territori relacionats amb la promoció de la salut i la prevenció de l’obesitat infantil.
Aquesta formació es dirigeix a direccions dels equips d’atenció primària (EAP), dietistes-nutricionistes, referents de salut comunitària, referents de salut i escola, referents de benestar emocional i comunitari, equips de pediatria, professionals dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva professionals de salut pública i altres professionals implicats/des adscrits/tes al POICAT.
En la primera fase de desplegament del programa, la formació s’adreça a tots els professionals dels 35 equips d’atenció primària (EAP) seleccionats que hi participen i a altres professionals dels territoris d'aquests EAP.
La formació del POICAT consta de 12 sessions d'entre tres i quatre hores de durada, i combina la modalitat presencial i telemàtica. Inclou una sessió d'inici, una de tancament i quatre blocs de continguts.
Les sessions de formació de la primera fase de desplegament del POICAT s'han programat del 9 de maig al 7 de novembre de 2024.
Sessió d'Introducció al POICAT. 9 de maig de 2024. (Presencial)
Bloc 1. Consells d’hàbits saludables
- Sessió 1. Consell d’activitat física i alimentació saludable .16 de maig. (Telemàtica)
- Sessió 2. Criança positiva. 30 de maig. (Presencial)
- Sessió 3. Son i pantalles. 13 de juny. (Telemàtica)
Bloc 2. Abordatge comunitari
- Sessió 4. Salut comunitària, recomanació d’actius i prescripció social. 19 de setembre. (Presencial)
- Sessió 5. Coneixement de la comunitat (diagnòstic quantitatiu i qualitatiu). 27 de setembre. (Presencial)
Bloc 3 Abordatge individual
- Sessió 6. El paper dels equips de pediatria, dels equips d’atenció a la salut sexual i reproductiva, dietistes-nutricionistes, equips de referència de benestar emocional. 3 d'octubre. (Telemàtica)
- Sessió 7. Entrevista motivacional. 10 d’octubre. (Presencial)
- Sessió 8. Abordatge emocional de l’infant amb obesitat i del seu entorn familiar. 17 d’octubre. (Presencial)
- Sessió 9. Obesitat i estigma. Estratègies d’intervenció grupal. Acompanyament de famílies d’orígens socioculturals diversos. 25 d’octubre. (Telemàtica)
Bloc 4. Integració d’altres programes
- Sessió 10. Caixa d’eines del POICAT. Programes de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil en l’àmbit individual i en l’àmbit comunitari. 31 d'octubre (Telemàtica)
Sessió de Tancament. 7 de novembre. (Telemàtica)
Informació relacionada
-
Programa de formació del POICAT (Obre en una nova finestra)
Inclou el calendari, l'horari i els ponents de les sessions formatives de la primera fase de desplegament del POICAT.
Per a qualsevol dubte relacionat amb aquesta formació, podeu enviar un correu a: poicat.salut@gencat.cat