
El concepte de salut abasta no només el tractament de malalties sinó també la seva prevenció i el manteniment de la salut i el benestar. En termes més amplis, la salut pot considerar-se tant respecte de la persona com també en relació amb el benestar de la comunitat, la qual cosa depèn a la vegada del benestar del medi ambient.
El Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública 2017-2020 prioritza com una de les àrees d’actuació prioritàries l’entorn com a determinant de salut. Els factors relacionats amb el medi ambient, com la qualitat del aire o la proximitat als espais naturals, tenen un pes de més del 20% sobre l’estat de salut i la mortalitat de les persones.
Els estudis científics que evidencien els beneficis per a la salut del contacte regular amb espais naturals i la pràctica d’activitat física en ells són cada vegada més precisos i concloents, i incorporen nombrosos aspectes relacionats amb la salut física i mental i el benestar emocional.
L’exposició directa i regular a la natura pot contribuir a una millora del patró del son, a la reducció de l’estrès i al progrés de l’estat d’ànim i l’autoestima. Al mateix temps, l’entorn natural s’associa a oportunitats per establir connexions intergeneracionals, evitar l’aïllament i establir comunitats més inclusives, cohesionades i amb conductes saludables duradores.
Està demostrat que el contacte amb la natura i l’exercici físic en entorns verds, entre d’altres, afavoreixen el benestar i contribueixen a la millora de la salut de qui ho practica.
La natura proporciona una àmplia gamma d'elements i experiències que poden tenir efectes positius en la salut física, mental i emocional:
Estímulació física: La natura ofereix un entorn propici per fer activitats físiques com caminar, córrer, fer senderisme, nedar o practicar esports a l'aire lliure. Aquestes activitats ajuden a mantenir-nos actius i en bones condicions físiques i incrementar la resistència càrdiovascular , muscular i metabòlica.
Reducció de l'estrès: Passar temps a la natura pot tenir un efecte calmant i relaxant a la ment i el cos. L´exposició a entorns naturals ha demostrat reduir els nivells d´estrès, disminuir la pressió arterial i promoure una sensació general de benestar.
Millora de l'estat d'ànim i la salut mental: La connexió amb la natura s'ha associat amb millores en l'estat d'ànim, la reducció dels símptomes de depressió i ansietat i l'augment de l'autoestima. La bellesa i la tranquil·litat de la natura poden proporcionar un entorn terapèutic que afavoreix l'equilibri emocional i la salut mental.
Estimulació sensorial: La naturalesa involucra els sentits de manera holística. El so del vent, l'aroma de les flors, la vista de paisatges naturals i la sensació de la brisa a la pell són només alguns exemples de com la natura pot estimular els sentits, brindant una experiència sensorial enriquidora i beneficiosa per a la salut.
Connexió social i comunitària: La natura pot servir com a espai de trobada i connexió entre les persones. Els parcs, els jardins i les àrees naturals són llocs on les comunitats es poden reunir, interactuar, compartir activitats i enfortir els llaços socials, cosa que contribueix a la salut i el benestar general.
El bosc acostuma a tenir una importància cultural fonamental per a la salut espiritual de les persones i les comunitats que viuen en zones boscoses o properes a elles. Les poblacions indígenes solen associar el benestar del bosc amb un major benestar col·lectiu i comunitari en un sentit ampli, on es percep un vincle entre la terra sana i les persones sanes. En aquestes cultures s’ha observat que la degradació dels boscos i la desforestació tenen efectes negatius en la salut mental.
Per tant, està sobradament demostrat que existeix una relació positiva entre l’exposició als boscos i el benestar mental, físic, social i espiritual, tots ells aspectes interrelacionats a l’hora d’assolir una bona salut.
És un fet que més de la meitat de la població mundial viu en zones urbanes i es preveu que aquesta proporció augmentarà fins al 68% cap al 2050. Aquest ràpid creixement de la població urbana i les elevades taxes de pobresa s’associen a un major risc de malalties no transmissibles, aspectes que evidencien la necessitat del contacte amb la natura, ja que els boscos urbans i periurbans proporcionen espais verds per a l’exercici i la recreació i ajuden a recuperar-se de l’estrès de la vida urbana.
Els boscos fan d’amortiguadors del soroll i l’efecte de la illa tèrmica urbana (l’ombra que produeixen els arbres i boscos urbans poden reduir l’efecte de l’illa tèrmica de 4 a 5ºC), que pot ser letal durant les onades de calor, i absorbeixen la contaminació del trànsit i les indústries, ajudant així a protegir-se de les malalties respiratòries.
L’exposició a la natura sembla reduir les desigualtats respecte a l’estat de salut relacionades amb els ingressos econòmics, s’ha vist que produeix majors beneficis als grups de menor nivell socioeconòmic, possiblement perquè mitiguen els factors que expliquen les taxes de malalties generalment més altes en aquests grups.
Per altra banda, la inhalació d’aire fresc i dels compostos orgànics volàtils (fitocides) que emeten els arbres afavoreix la funció immunològica de l’ésser humà i millora la seva salut tant física com mental, aquest concepte sustenta la popularitat de les teràpies basades en la natura i els denominats “Banys de bosc”, originaris del Japó (Shinrin yoku), que consisteixen en la pràctica de caminades lentes i immersives enmig de la natura.
Experimentar la soledat, la bellesa, el silenci i l’harmonia de la natura també pot ser un mitjà per satisfer necessitats espirituals.
La natura proporciona una àmplia gamma d'elements i experiències que poden tenir efectes positius en la salut física, mental i emocional.
Així doncs, fomentar la connexió amb la natura i promoure'n la preservació i l'accés públic ha esdevingut una estratègia important en les polítiques de salut pública per millorar la qualitat de vida de les persones i les comunitats.
El treball amb els municipis ha permès iniciar diversos projectes (itineraris periurbans saludables, itineraris en boscos madurs, integració d’equipaments assistencials en espais naturals, programes adreçats a col·lectius diana,...), que conjuntament amb estratègies com la potenciació de la promoció de la salut en el model sanitari, la corresponsabilitat de les persones, la integració més efectiva de l’estratègia "Salut en totes les polítiques", l’impuls de la prescripció de natura, la conservació dels espais naturals (especialment en zones periurbanes) i l’increment de la recerca i l’avaluació de l’impacte d’aquestes polítiques aconseguiran que els beneficis, tant per a les persones com per a la natura, es vagin fent extensius al conjunt de la societat i el territori.
Informació relacionada
-
Més de 900 activitats, actuacions, recursos i recursos comunitaris amb el descriptor "Natura".
-
-
L'ASPCAT participa en la Taula Salut i Natura, un fòrum d'agents públics i privats centrat en un canvi de paradigma: la natura com a garant essencial de la salut i el benestar integral de les persones.
La taula, creada l'any 2019 com a fruit de la Declaració sobre la interdependència entre salut i natura, promou el binomi salut i natura, impulsa iniciatives per potenciar-lo, facilita el treball en xarxa i dona suport a la implementació.
La primera trobada de la Taula Salut i Natura es va celebrar el 3 de maig de 2023 a Barcelona, a la seu del Departament de Salut.
-
Woods for Health (Obre en una nova finestra)
Article sobre els beneficis del contacte amb el bosc per a la salut publicat al web de l'agència escocesa de polítiques forestals .
-
Organització Mundial de la Salut. 2022.
-
Urban green spaces and health. A review of evidence (Obre en una nova finestra)
Organizació Mundial de la Salut. 2016
-
Health and well-being benefits from parks and protected areas (Obre en una nova finestra)
Kit d'eines i recull de bones pràctiques per promoure els beneficis del contacte amb la natura en el camp dels parcs i els entorns naturals protegits. Europarc Federation.
-
Healthy Parks, Healthy People (Obre en una nova finestra)
Guia pràctica per desenvolupar programes en entorns naturals que contribueixin a la salut i el benestar de les persones. Europarc Federation.
-
Els boscos milloren la nostra salut mental i física
Dia Internacional dels Boscos. ASPCAT. 21-03-2023
-
Projecte RECETAS (Obre en una nova finestra)
RECETAS és un projecte de recerca i innovació d'àmbit europeu centrat en la prescripció social en espais naturals per ajudar a crear salut i benestar. L’objectiu principal d'aquest projecte és estudiar el potencial de les intervencions socials basades en la natura per fer front a la solitud i l'aïllament social.
-
Jornada Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports
26 i 27 de març de 2022
-
-
Cicle de Debats Salut i Natura (Obre en una nova finestra)
Del 8 d'octubre de 2018 al 13 de gener de 2019. Palau Macaya