La creació de l’espai Salut i Natura en l’apartat d’Entorn Saludable del Canal Salut vol sensibilitzar sobre els beneficis de la natura per a la salut i facilitar recursos d’espais naturals.
La difusió de la càpsula en les sales d’espera dels centres sanitaris contribuirà a la difusió dels beneficis de la natura per a la salut.
El Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública 2017-2020 prioritza com una de les àrees d’actuació prioritàries l’entorn com a determinant de salut. Els factors relacionats amb el medi ambient, com la qualitat del aire o la proximitat als espais naturals, tenen un pes de més del 20% sobre l’estat de salut i la mortalitat de les persones.
En aquest sentit, el contacte regular amb la natura millora la salut i el benestar de les persones. Els espais verds (parcs urbans, jardins, boscos...) i els espais blaus (rius, llacs, platges...) són el millor escenari per gaudir del temps de lleure. Permeten fer activitat física, relaxar-se i recuperar-se de l’estrès, aprendre coses noves, compartir temps amb la família i els amics, o fer-ne de nous.
Beneficis de la natura en la salut
Els estudis científics que demostren els beneficis per a la salut del contacte regular amb espais naturals y la pràctica d’activitat física en ells són cada vegada més precisos i concloents, i incorporen nombrosos aspectes relacionats amb la salut física i mental.
Més enllà dels beneficis passius de l’apropament a un espai natural, un entorn a l’aire lliure afavoreix una activitat física regular i ofereix oportunitats per el contacte social. S’ha quantificat que l’impacte en salut de l’activitat física recomanada, remarcant que una caminada vigorosa de 30 minuts en un entorns natural, 5 dies a la setmana, pot reduir el risc d’atac cardíaca i d’accident cerebrovascular un 20-30%, el de diabetis un 30-40%, el de fractures de maluc un 36-68%, el de càncer de budell un 30%, el de càncer de mama un 20% i el de depressió i demència un 30%.
A més, la natura te un impacte positiu sobre la salut mental i el benestar emocional. L’exposició directe i regular a la natura pot contribuir a una millora del patró del son, a la reducció de l’estrès i al progrés de l’estat d’ànim i l’autoestima. Al mateix temps, l’entorn natural s’associa a oportunitats per establir connexions intergeneracionals, evitar l’aïllament i establir comunitats més inclusives, cohesionades i amb conductes saludables duradores.
Beneficis en infants i joves
En el cas dels infants i adolescents, s’ha demostrat que els espais naturals afavoreixen les habilitats motores i cognitives en les primeres etapes, es redueixen els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat i augmenta la probabilitat de que els/les joves siguin físicament més actius/actives en l’edat adulta.
Propostes per gaudir de la natura i millorar el benestar
En el nostre entorn, s’han posat en marxa iniciatives regionals i locals, basades en la col·laboració entre el sector de la salut i el de conservació dels espais naturals. El treball amb els municipis ha permès iniciar diversos projectes (itineraris periurbans saludables, itineraris en boscos madurs, integració d’equipaments assistencials en espais naturals, programes adreçats a col·lectius diana,...), que conjuntament amb estratègies com la potenciació de la promoció de la salut en el model sanitari, la corresponsabilitat de les persones, la integració més efectiva de l’estratègia “Salut en totes les polítiques”, l’impuls de la prescripció de natura, la conservació dels espais naturals (especialment en zones periurbanes) i l’increment de la recerca i l’avaluació de l’impacte d’aquestes polítiques aconseguiran que els beneficis, per a les persones i per a la natura es facin extensives al conjunt de la societat i el territori.
Visitar un espai verd urbà cada dia, escapar-se unes hores a un espai natural cada setmana i passar un dia sencer en un parc natural un cop al mes són propostes no només per gaudir de la natura sinó també per millorar el benestar.
En síntesi, el contacte amb la natura ofereix nombroses oportunitats per promocionar la salut i prevenir la malaltia, a més de tenir impacte terapèutic i rehabilitador.