
La relació entre cultura i salut esdevé molt àmplia en considerar la cultura com el conjunt de tradicions, normes i valors que cohesionen i desenvolupen les comunitats humanes. El concepte mateix de salut es percep i s’interpreta segons les influències culturals pel que fa a la pràctica o a la participació en activitats denominades culturals (artístiques, històriques, científiques, etc.) i a l’estat de salut de les persones. Aquesta relació no solament comprèn dimensions com la familiar, l’educativa o la laboral, sinó que afecta també el temps de lleure durant el qual es concentra bona part del consum cultural de la població.
Cada cop més estudis demostren que la realització d'activitats culturals, com ara visitar museus, assistir a esdeveniments artístics, participar en propostes creatives i expressives, escoltar música o llegir, entre d'altres, pot tenir diferents tipus de beneficis per al benestar físic, mental i emocional de les persones
Existeix evidència científica dels beneficis per a la salut de la pràctica d'activitats culturals, com ara:
- Reducció de l'estrès i l'ansietat: Diversos estudis han demostrat que la realització d'activitats culturals redueix els nivells de cortisol, l'hormona relacionada amb l'estrès, i conseqüentment fa disminuir els símptomes d'ansietat.
- Estimulació cognitiva: Les activitats culturals poden millorar la funció cerebral i la plasticitat neuronal. Llegir o assistir a xerrades ajuda a mantenir la ment activa i a reduir el risc de deteriorament cognitiu associat amb l'envelliment.
- Millora de l'estat d'ànim: L'apreciació de l'art, la bellesa estètica o la música poden generar emocions positives i benestar emocional. Augmenta la percepció de felicitat i de satisfacció amb la vida.
- Beneficis socials: La pràctica cultural pot fomentar la interacció social i la creació de connexions socials significatives, així com proporcionar un sentit de comunitat i de suport social.
- Reducció del risc de malalties cròniques: La participació en activitats culturals s'ha associat amb una reducció del risc de malalties cardiovasculars i altres trastorns crònics, possiblement per la reducció de l'estrès i una millor salut mental.
- Promoció de la resiliència: Es millora la capacitat d'afrontament i la resiliència davant de situacions difícils o traumàtiques, en proporcionar una sortida creativa i una forma d'expressió emocional.
- Gestió emocional: La satisfacció que es percep durant la participació activa en les disciplines artístiques, com ara la pintura, el teatre, l’escriptura, o la participació en actes culturals pot propiciar tant l'alliberament com el control de les emocions i el reforçament de l'autoestima.
- Activitat física: L'increment de l'activitat física es relaciona amb la mobilitat per assistir a espectacles o centres culturals (exposicions, museus, biblioteques...).
Les Arts en Salut, metodologia que internacionalment es coneix com a "Arts in Health", és una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura i a explotar-ne les potencialitats, per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.
Aquesta unió entre cultura i salut entén les arts en salut com un ventall molt ampli d'activitats i accions que el sector artístic i l'entorn comunitari poden oferir als professionals de la salut a l'hora d'abordar una patologia concreta, ja siguin com a intervencions en un pla terapèutic o en les seves activitats de prevenció i promoció de la salut d'una població.
La metodologia "Arts in Health" - no s'ha de confondre amb el concepte "Arts and Health", que no cerca un objectiu terapèutic directe - té un clar objectiu de salut i la seva actuació és fruit de la col·laboració entre els professionals de la salut i els professionals de l'àmbit artístic i cultural.
El resultat d'aquesta intervenció s'ha de poder avaluar científicament i ha de tenir un retorn dels professionals i de la comunitat.
Comissió Museus i Salut
L'ASPCAT forma part de la comissió Museus i Salut, una iniciativa impulsada l'any 2019 amb la visió d’incloure els museus com a actiu per promoure la salut. Està integrada per representants del Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona, el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut i diferents museus interessats a participar en un nou projecte, englobat dins del programa Cultura i Salut del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP).
La intenció d'aquesta comissió és sumar esforços, traçar sinergies entre professionals del sector cultural i sanitari i prendre consciència de les aportacions que poden tenir l’art i la cultura en l’àmbit de la salut.
Informe Museus i Salut
En el marc d'aquesta voluntat d'explorar i implementar el potencial dels museus com a actiu per a la promoció de la salut, el 2022 l'ASPCAT ha publicat el document "Museus i salut". Aquest informe recull propostes per donar visibilitat a diferents actuacions dels museus relacionades amb la salut i promoure noves intervencions sota la metodologia dels processos de salut comunitària. Inclou nombroses referències d'evidència científica sobre els beneficis de la cultura en la salut.

L’evidència científica ha demostrat que la lectura millora el benestar físic i mental, fins al punt d’arribar a tenir un gran valor terapèutic. Contribueix, entre altres, a la reducció de l’estrès, la prevenció del deteriorament cognitiu o la millora del son.
La biblioteràpia, és a dir, l’ús guiat de la lectura de llibres o d’altres materials escrits, és especialment útil per a les persones amb problemes de salut mental, ja que contribueix a desblocar emocions, desenvolupa l’autoconsciència, estimula el sentit crític i esdevé un remei contra la solitud.
-
-
Pla Nacional del llibre i la lectura de Catalunya (Obre en una nova finestra)
El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya fomenta l’hàbit lector com una eina per al desenvolupament personal, socialització, capacitació democràtica, transformació de la informació en coneixements, capacitat crítica i desenvolupament en la vida quotidiana. Tots aquests aspectes poden contribuir al benestar emocional i mental de les persones.
-
Cicles de conferències Lletres i Salut (Obre en una nova finestra)
Entre els anys 2014 i 2016, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), en col·laboració amb la Xarxa Catalana d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut, van crear, impulsar i coordinar el cicle de conferències "Lletres i salut". Aquest programa, emmarcat en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), proposava obrir un àmbit de reflexió entorn de la vida, la malaltia i la salut.
Segons l'evidència científica, la música té molts beneficis per a la salut.
La música pot generar sensació de benestar, reduir l'estrès, facilitar les relacions interpersonals, modular el sistema cardiovascular, millorar l'equilibri i enfortir el sistema immunitari.
A més a més, escoltar o interpretar música, aprendre a cantar una nova cançó, tocar un instrument o ballar són formes molt poderoses d'estimular el cervell, ja que afecten regions involucrades en el moviment, l'atenció, el llenguatge, les emocions, la memòria i les habilitats de raonament.
Així mateix, la música pot ajudar les persones a evocar records i emocions significatives i a promoure el benestar emocional. Tocar música, cantar o ballar en grup és una bona manera d'enfortir les relacions socials amb els altres i reduir el sentiment de solitud.
D'altra banda, s'ha demostrat que la música ajuda a millorar la qualitat i la durada de la son.
Fins tot hi ha evidències convincents que un tractament especialitzat basat en música pot millorar el moviment en pacients amb malaltia de Parkinson i accident cerebrovascular, incloent-hi millores en la seva capacitat per caminar i parlar.
-
Global Council on Brain Health. 2020
-
Articles que demostren els beneficis de la música per a la salut (Obre en una nova finestra)
Institut Català de la Salut
-
Nota informativa de la jornada L’impacte social de l’empoderament infantil i juvenil a través del cant, celebrada el 14 de març de 2023 al Palau de la Música Catalana.
-
Organització Mundial de la Salut, 2019
-
Culture, Health and Wellbeing Alliance (Obre en una nova finestra)
Organització que dona suport als professionals que creuen que el compromís cultural i creatiu pot transformar la salut i el benestar de les persones. Disposa d’una base de dades amb més de 700 estudis de cas, informes i articles.
-
What are the active ingredients of ‘arts in health’ activities? (Obre en una nova finestra)
Autora: Katey Warran. 2022
-
Aquest diploma de postgrau de la Universitat Pompeu Fabra ofereix una àmplia panoràmica de les relacions entre les Humanitats i la Salut, amb un triple objectiu: l’estudi de la mirada cultural i social sobre la salut, l’evidència que les Arts i les Humanitats poden millorar la salut i el benestar dels ciutadans i el coneixement pràctic d’eines i recursos per pensar, dissenyar, implementar i avaluar programes d’Arts in Health.
-
Arts in Health International Foundation (Obre en una nova finestra)
Entitat fundada a Barcelona l’any 2018 per un grup de professionals dels àmbits de la salut i la cultura amb l'objectiu d'estendre i consolidar arreu del món el potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i les societats.
-
Projectes d'Arts en Salut a Catalunya (Obre en una nova finestra)
Font: Institut Català de la Salut
-
Comissió territorial del PINSAP de cultura i salut mental
El Consell territorial consultiu i de coordinació de salut pública de la Catalunya Central té una comissió tècnica de cultura i salut mental que teballa en la promoció d’activitats culturals per afavorir el benestar emocional i la salut mental de tots els col·lectius.