La pràctica regular d’activitat física durant la infància i l’adolescència millora la salut, tant física com psicològica, emocional i social. Durant aquesta etapa es recomana fer almenys 60 minuts d’activitat física moderada-intensa cada dia i limitar les activitats sedentàries.
Seguir les recomanacions d’activitat física durant l’etapa de creixement millora l’autoestima i disminueix el risc de patir angoixa i depressió. Reduir el temps en què l’alumnat està assegut durant la jornada escolar, integrant petits temps d’activitat física dins de la rutina de l’aula, ajuda a millorar el rendiment acadèmic.
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya proposem diversos recursos per promoure l’activitat física als centres educatius i en l'àmbit comunitari.
La Milla Diària és un programa d'origen britànic que convida l’alumnat a córrer o caminar de pressa durant 15 minuts al dia a l’aire lliure, dins l’horari escolar i en el moment que el centre educatiu consideri més adequat.
És una proposta que millora la forma física i afavoreix el benestar social, emocional i mental. Té un impacte positiu en el comportament i el nivell de concentració de l’alumnat, i això pot repercutir en els resultats acadèmics.
Per participar, l'alumnat només ha de portar un calçat adient, i no cal cap material ni formació especial per part del professorat, només cal un calçat adient.
És un programa gratuït, senzill i efectiu, que permet sumar 15 minuts d’activitat física diària a tot l'alumnat, inclòs el que té necessitats especials, per ajudar a assolir la recomanació de 60 minuts al dia d'activitat física i exercici de l'Organització Mundial de la Salut.

"Pauses actives!" és un programa per promoure la realització de l'activitat física i “trencar” els períodes de sedentarisme amb petits temps d'activitat física dins la rutina de l'aula durant la jornada escolar, on l’alumnat passa la major part del dia assegut.
La guia proposa un catàleg d'activitats físiques d'entre 5 i 10 minuts de durada, dissenyades per ser desenvolupades pel professorat, gairebé sense material específic i d’una manera senzilla, divertida i significativa per a l'alumnat.
Les activitats han estat dissenyades per treballar continguts curriculars de totes les àrees de coneixement que s'imparteixen a l'etapa de Primària i al 2n cicle d'Educació Infantil.
Aquesta guia és el resultat d'una traducció i adaptació al context català de l’estratègia "Promoción de la salud en la escuela", que té com a objectiu reduir la inactivitat a l’escola.

Aquesta guia recull informació i recomanacions que desmunten mites sobre l’alimentació, la hidratació i l’activitat física i reforcen consells avalats per professionals de la nutrició i l’activitat física. L'objectiu del document és facilitar informació contrastada i rigorosa al personal professional de l’activitat física que està a càrrec dels infants i joves durant les activitats en horari no lectiu.
És una publicació conjunta de l’Institut Barcelona Esports i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

-
“Mou-te i menja bé! " (Obre en una nova finestra)
20 preguntes freqüents sobre l'alimentació saludable en la pràctica esportiva en edat escolar.