Subcomissió de planificació territorial i urbanística
La planificació urbanística i territorial influeix sobre l'exposició a contaminants i sobre els estils de vida. L'entorn urbà està relacionat amb la incidència i la prevalença d'algunes de les principals causes de morbimortalitat: el sobrepès i l'obesitat, els problemes de salut mental, les lesions externes, les malalties respiratòries i les malalties cardiovasculars (Nieuwenhuijsen, 2016 i 2018; Giles-Corti, 2016).
Els cinc principals factors sobre els quals l'urbanisme influeix de manera directa i que tenen una afectació directa sobre la salut són (Mueller 2017):
- Activitat física
- Contaminació de l'aire
- Soroll
- Efecte illa de calor
- Accés a zones verdes
Elaborar i publicar un document de consens de criteris generals, basat en l'evidència científica, amb la voluntat d'influir en la presa de decisions sobre la planificació territorial i urbanística.
- Model urbà compacte i amb barreja d’usos
- Xarxa d’espais lliures propers i accessibles
- Carrers com a llocs de trobada i per moure’s a peu i en bicicleta
- Reduir el transport privat. Transport públic accessible
- Entorns amb bona qualitat de l’aire i acústica
- Presència de verd dins la ciutat
- Eficiència en l’ús de recursos i energies renovables
- Equipaments i habitatges públics eficients i propers
- Planejament urbanístic com a facilitador de la regeneració urbana
- Participació ciutadana en el planejament urbanístic
PLANIFICACIÓ TERRITORIAL I URBANÍSTICA. Fitxa 2018
Coordinació: Lorena Perona i Cati Chamorro (Diputació de Barcelona); Sònia Hernández-Montaño i Elisabet Silvestre (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ); Irene Martín ( Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya) i Ana M. Novoa ( Agència de Salut Pública de Barcelona).
Dinamització: Annabel Pedrol i Carmina Bruguera ( Departament de Salut. Secretaria de Salut Pública de Catalunya)
Departament de Presidència, Departament d’Empresa i Coneixement , Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Departament de Territori i Sostenibilitat, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Departament d’Interior, Departament de Salut (Servei Català de la Salut, Institut Català de la Salut, Secretaria de Salut Pública), Diputació de Barcelona, Associació Catalana de Municipis, Agència de Salut Pública de Barcelona, Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, ISGlobal, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.