Tracta'm bé
Es va decidir treballar per un envelliment actiu i saludable atès que la població del territori experimenta un procés d'envelliment i de sobreenvelliment. Es va creure necessari fugir d'estereotips negatius de les persones grans i concepcions que els vinculen a la retirada de la vida activa, la malaltia i la dependència, treballar per incrementar els anys en bona salut i mantenir i prolongar l'autonomia personal del grup d'edat.
Segons dades del SIIS (Sistema integral d'informació de Salut) a la Catalunya Central el 2016:
- Taxa de natalitat una mica inferior a la Catalunya Central (8,9) respecte de la de Catalunya (9,2).
- Índexs d'envelliment i sobreenvelliment: sobreenvelliment en dones del 20,9%, molt superior al de Catalunya (16%) i envelliment en dones de 136,7 molt més alt que el de Catalunya (116,7).
Amb l'objectiu inicial d'impulsar la participació, l'ocupació i l'autonomia de les persones grans es van proposar diferents línies d'actuació, de les quals es va escollir promoure el bon tracte envers les persones grans, fonamental per aconseguir un envelliment actiu, saludable i satisfactori.
El bon tracte és una forma de comunicar-se, de relacionar-se o d'establir vincles amb una altra persona basant-nos en el respecte, la dignitat i l'autonomia com a drets inherents als éssers humans.
Impuls de la participació, l’ocupació i l’autonomia de les persones grans. Promoure el bon tracte fonamental per aconseguir un envelliment actiu, saludable i satisfactori.
- Ampliar i estendre l'experiència del "Tracta'm bé", nascuda al Solsonès, a la Catalunya Central.
- Promoure el canvi de paradigma de la visió negativa de la gent gran, donant valor a les persones grans i promovent-ne el bon tracte des de diferents àmbits. Iniciada la línia de treball: Professionals amb tracte del món social i de la salut.
-
Col·lecció de postals: "Professionals amb tracte" (Campanya Tracta'm bé) (Obre en una nova finestra)
Col·lecció de postals destinada a professionals de l'àmbit social i sanitari, creades en el marc de la campanya "Tracta'm bé". Disponibles en format individual, juntes en una tira vertical i en un cartell de mida A2.
-
Coordinació: Agència de Salut Pública de Catalunya. Departament de Salut.
Dinamització: M.Dolors Coll (Agència de Salut Pública de Catalunya).
CatSalut- Agència de Salut Pública de Catalunya; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Departament Interior; Departament d’Empresa i Coneixement; Departament de Presidència - Secretaria General de l’Esport; Consell Comarcal de l’Anoia; Consell Comarcal del Solsonès; Consell Comarcal del Bages; Consell Comarcal d’Osona. Consell Comarcal del Berguedà; Ajuntament de Manresa; Centre Sanitari del Solsonès; Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya; Centre d'Estudis Sanitaris i Socials, Col·legi oficial de Treball Social de Catalunya; Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; Taula Entitats del Tercer sector i Creu Roja Osona; Consell de les Persones Grans del Bages; Consell de la Gent gran de l’Anoia; Consell Consultiu de la Gent Gran d’Osona.