Les zoonosis, com a malalties que presenten vies de transmissió entre els animals i les persones són una de les formes més habituals de penetració de nous riscos i perills per a la salut pública, ja sigui per adaptació dels patògens que causen malaltia en els animals cap a noves formes de transmissió mitjançant el salt interespècie, o també per l’entrada de perills ja existents en unes zones cap a altres zones considerades lliures mitjançant el moviment d’animals, les pràctiques comercials amb animals vius i els seus productes o, també, mitjançant vectors o la mobilitat de persones que viatgen.
Aquesta sessió té com a objectiu compartir informació i debatre sobre els riscos i amenaces zoonòtiques no alimentàries circulants en l’entorn, des dels animals domèstics, des de la fauna salvatge i el seu risc d’introducció des d’altres territoris, així com les seves formes de control des de la salut pública. La jornada es dirigeix a professionals de qualsevol àmbit d’interès vinculat amb les zoonosis: veterinaris, professionals de qualsevol àmbit de la salut pública i del món assistencial, ramaders, etc.
Comptem amb experts que, des de diferents mirades debatran sobre possibles perills zoonòtics que orbiten al nostre entorn i que podrien en un moment donat aparèixer al nostre país, així com episodis puntuals que s’han controlat sense afectar finalment la salut pública, i exemples que s’hagin donat en el nostre entorn proper encara que no s’hagin donat a Catalunya.
A la taula exposaran els seus punts de vista:
Júlia Vergara-Alert. És Investigadora Principal del grup de coronavirus zoonòtics d’IRTA-CRESA. La seva activitat és en recerca i abordarà les zoonosis vehiculades a través dels animals domèstics, de renda i mascotes.
Santiago Lavín Gonzalez. És Catedràtic del Dept. de Medicina i Cirurgia Animals a la Facultat de Veterinària de la UAB. Membre del Wildlife Ecology & Health Group (WE&H). Responsable del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS). Abordarà les zoonosis vehiculades a través de la fauna salvatge.
Àlex Almuedo Riera. És especialista del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional- Clínic Barcelona. Col·laborador de l’Institut de Salut Global de Barcelona - Hospital Clínic - Universitat de Barcelona. Participa en projectes de cooperació internacional. Abordarà els riscos de penetració de zoonosis a través dels viatgers i les zoonosis vectorials.
Experiències en zoonosis no alimentàries ASPCAT:
Pilar Gomà Pujol. Cap del servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida, Alt Pirineu i Aran. ASPCAT. El cas de Grip porcina 2024 a Lleida.
Lluís Picart Barrot. Cap del servei de Veterinària. SdG. de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut. ASPCAT. Departament de Salut.