
El passat dijous 27 de març de 2025 es va celebrar la cinquena sessió del cicle “Els Dijous de Salut Pública” 2024-2025, dedicada al control de les amenaces zoonòtiques i la seva importància en el context “una sola salut”.
Les zoonosis són malalties o infeccions que es transmeten de manera natural des d’animals a humans i són responsables d’almenys 2,2 milions de morts l’any, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Dels 1.415 patògens humans coneguts fins ara, el 61% són zoonòtics, i alguns d’ells tenen el potencial de causar brots recurrents o fins i tot pandèmies mundials, com va ser el cas del coronavirus. Aquestes dades, sumades al fet que un gran percentatge de les noves malalties infeccioses identificades són zoonosis, palesen la importància de les actuacions enfocades a la seva prevenció, vigilància i detecció.
La sessió, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), va comptar amb la participació de cinc professionals de diferents àmbits de la salut per tal d’oferir un abordatge transversal d’aquesta problemàtica sanitària.
La primera ponència va anar a càrrec de Júlia Vergara-Alert, investigadora principal del grup de coronavirus zoonòtics de l’IRTA-CReSA, que va parlar de les zoonosis vehiculades a través d’animals domèstics. En segon lloc, Santiago Lavín González, catedràtic del Departament de Medicina i Cirurgia de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i responsable del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge, va exposar la implicació de la fauna salvatge en les transmissions zoonòtiques. Seguidament, Álex Almuedo Riera, metge del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona, investigador clínic de l’Institut de Salut Global de Barcelona i consultor de l’equip de febres virals hemorràgiques del Programa d’Emergències de l’OMS, va orientar la seva ponència vers les zoonosis importades i les zoonosis vectorials. La senyora Pilar Gomà Pujol, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública ─Subdirecció General de Salut Pública a Lleida, Alt Pirineu i Aran─, va exposar l’exemple de les actuacions fetes en el cas de grip A porcina a la Regió Sanitària Lleida. La darrera ponència va anar a càrrec de Lluís Picart Barrot, cap del Servei de Veterinària ─Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut─, sobre les actuacions que es fan a Salut Pública en el control d’aquestes malalties en animals.
A la jornada hi van assistir 54 persones presencialment, a la sala, i 342 persones, amb connexió remota. Els assistents responen a un perfil professional de l’ASPCAT, d’altres serveis del Departament de Salut i d’altres departaments de la Generalitat, com el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i de professionals sanitaris, professionals de col·legis professionals i estudiants universitaris.
Del contingut de les ponències i les intervencions es desprèn la importància que tenen les malalties zoonòtiques per a la salut pública i la conveniència de fer-ne un abordatge multidisciplinari que abasti les diferents disciplines sanitàries, ambientals i productives, així com la recerca i el coneixement.