
Envelliment, entorn i joves, oci i consums centren aquestes trobades, dutes a terme a la Catalunya Central amb totes les comissions tècniques de Catalunya
Les comissions tècniques de treball, sorgides del PINSAP territorial han compartit espai de treball al voltant de tres eixos temàtics: envelliment, entorn i joves, oci i consums. El principal objectiu d’aquestes sessions ha estat compartir i avaluar la feina desenvolupada. Aquestes tres reunions temàtiques es plantejaven per aprofundir en la feina feta i compartir els resultats entre les comissions tècniques que treballen la mateixa temàtica des d’enfocaments diversos. L’objectiu principal ha estat l’autoavaluació per prendre consciencia de la feina realitzada i de la importància i l’impacte que pot arribar a tenir en el territori. Compartir coneixement i valorar la implementació d’alguns dels projectes en altres territoris. Generar aprenentatge ja que compartir i comparar diferents experiències facilita l’aparició de noves idees, a partir d’una mirada macro i transversal. I finalment, també, per fomentar el treball col·laboratiu. Ben aviat es recolliran les conclusions en un document i també s’articularà l’espai web perquè tots els documents i materials elaborats tinguin l’acollida i difusió que es mereixen.
Envelliment
La primera sessió efectuada va ser sobre la temàtica de l’envelliment, el dia 6 de juny, a la UVIC-UCC, al campus de Vic. En aquesta sessió, hi va haver una conferència inicial a càrrec del Dr. Antoni Salvà expert en envelliment. A continuació, Roger Robert va presentar la tasca que s’està elaborant a la comissió d’envelliment del PINSAP en l'àmbit de Catalunya on s’han recollit diferents bones pràctiques que s’estan duent a terme al territori. Posteriorment les set comissions tècniques de Catalunya que treballen en aquest àmbit van presentar els seus resultats. Durant la sessió es va generar un debat interessant i enriquidor sobre la feina desenvolupada. És fonamental situar els temes d’envelliment com a prioritat tenint en compte les característiques sociodemogràfiques dels nostres municipis i comarques. Del treball d’algunes de les comissions es desprèn la importància de comptar amb el coneixement, experiència i potencial de la gran diversitat de persones grans que hi ha a la nostra societat.
Entorn
La segona sessió que es va dur a terme, va tractar sobre entorn, va tenir lloc el dia 20 de juny, al Palau Firal de Manresa. La sessió va comptar amb la participació de l’experta en urbanisme i salut Irene Martín, del Servei de Plans i Programes de la SG d'Avaluació Ambiental de TES. La sessió va ser molt enriquidora ja que hi van participar sis comissions tècniques que treballen temàtiques diferents, però en les quals l’entorn té un paper clau com a actiu de salut per a tothom, o bé on l’entorn ajuda a disminuir desigualtats i vulnerabilitat. En la sessió a tall d’exemple cada participant va explicar com havia arribat a la sessió. Es va generar un debat de com les polítiques de mobilitat poden afectar la salut i la sostenibilitat. En aquest sentit, es va destacar que cada vegada és més difícil separar alguns temes que afecten el medi ambient dels que afecten la salut de les persones i que el treball interdepartamental i intersectorial és clau per abordar l’impacte que determinades actuacions poden tenir.
Joves, oci i consums
La tercera sessió que va tenir lloc el 3 de juliol, a la UVic- UCC, campus de la FUB, a Manresa, entorn a la temàtica de joves, oci i consums es va iniciar amb una exposició teòrica sobre el tema, per part de l’antropòloga Sònia Rubio, experta en aquesta temàtica i va comptar amb la participació dels tècnics de la Subdirecció General de Drogodependències, els quals van contextualitzar el tema i van fer un breu resum de la situació actual a Catalunya. Hi van participar les vuit comissions tècniques que han treballat temes relacionats amb aquesta temàtica. Del treball d’algunes de les comissions es desprèn que hi ha molts recursos al territori vinculats als joves i que és necessari treballar en xarxa per identificar el que es fa, coordinar-se i crear sinergies. Aquest mapatge permet en alguns casos detectar col·lectius més vulnerables que queden exclosos i buscar possibles solucions.
El Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) de la Generalitat de Catalunya és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Un dels objectius del PINSPAP 2017-2020 és portar les estratègies de salut a totes les polítiques a tot el territori. Fruit de l'impuls del PINSAP a escala territorial actualment a Catalunya coexisteixen 21 comissions tècniques.