
- Del 14 al 21 de maig se celebra la setmana del cribratge amb l’objectiu de promoure la detecció precoç d’aquestes malalties.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya s’adhereix a la Setmana Europea del Cribratge del VIH i les hepatitis víriques, una iniciativa que s’organitza dos cops a l’any (primavera i tardor) per promoure la detecció precoç d’aquestes malalties i incentivar la realització d’aquestes proves. Enguany la Setmana comença aquest divendres 14 de maig i durarà fins al dia 21.
A Catalunya, un nombre elevat de persones que estan infectades pel VIH i les hepatitis víriques ho desconeixen. És per aquest motiu que cal seguir fent-nos ressò i recordar a la població general, i especialment als col·lectius més sensibles, la importància de la detecció precoç.
Fer-se les proves permet conèixer al més aviat possible si s’està infectat i, d’aquesta manera, poder beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar mesures per evitar la reinfecció i la transmissió.
El paper del professional és primordial en el diagnòstic precoç del VIH i les hepatitis, ja que s’ha evidenciat que la majoria dels pacients estan d’acord en fer-se les proves si els ho proposa o recomana un professional sanitari. Per aquest motiu, des del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis víriques (PCAVIHV) s’ha creat un espai amb informació adreçada a professionals amb l’objectiu de potenciar l’oferta de les proves i així disminuir el retard en el diagnòstic.
Més informació
- Canal Salut: Informació adreçada a la ciutadania, amb materials divulgatius sobre les proves.