
La Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM) 2024 se centrarà en la supervivència, la salut i el benestar. Posarà de manifest la necessitat de millorar el suport a la lactància materna per reduir les desigualtats que existeixen en la nostra societat, amb especial atenció a la lactància materna en temps de crisi i emergències. La lactància materna pot ser un factor d’igualtat en la nostra societat i s’ha de garantir que tothom tingui accés a ajudes i oportunitats per l’alletament, especialment les mares en situació de vulnerabilitat que necessitin suport addicional per reduir les desigualtats en la lactància materna.
Enguany s’ofereix l’oportunitat d’informar sobre les desigualtats existents en el suport a la LM i la seva prevalença, d’impulsar les accions per reduir les desigualtats en el suport a la LM en especial en els grups en situació de vulnerabilitat , de consolidar la LM com a factor que ajuda a tancar bretxes en la societat i que des de les organitzacions i governs es contribueixi a la millora del suport a la LM.
Segons l’Aliança Mundial pro Lactància Materna (WABA), la manca de suport a la LM durant la primera setmana és crítica i afecta la intenció d’alletar i la prevalença de la LM. S’ha de garantir que totes les persones que alleten i les seves famílies tinguin a la seva disposició recursos d’informació i suport per a un alletament amb èxit. Les crisis sanitàries i les emergències com les malalties de la mare o el nadó, les lesions per trànsit, les persones migrants nouvingudes, l’emergència climàtica, els conflictes armats, són especialment greus per a mares i nadons, per la possible donació no regulada de succedanis de llet materna i per la manca d’accés a aigua potable, que augmenta el risc de malnutrició i mortalitat de lactants i nadons.
The Lancet (sèrie sobre LM, 2023), conclou que els entorns determinants que precisen una major inversió i recursos econòmics per afavorir la LM, són els serveis de salut, el suport familiar i comunitari i els llocs de treball. És per això, que resulta important invertir recursos econòmics en formar als professionals sanitaris per tal que disposin dels coneixements i aptituds per brindar aquest suport a les mares que desitgin alletar.
En definitiva, és bàsic enfortir la capacitat dels diferents àmbits de la societat implicats en protegir, promoure i donar suport la LM, entre els quals s’inclouen els sistemes de salut, les comunitats, els governs i els llocs de treball. Aquests àmbits han d’estar informats, formats i empoderats per a la LM, sent la LM clau per a les estratègies de desenvolupament sostenible, ja que millora la nutrició, garanteix la seguretat alimentària i redueix les desigualtats socials.
La persona que alleta i les seves famílies necessiten el suport d’aquests actors recolzat per polítiques basades en l’evidència per tal de restablir i millorar les taxes de LM, nutrició i salut: pares, grups de suport a mares basats en la metodologia del suport entre iguals, llevadores, consultores en Lactància certificades (IBCLC), pediatres, infermeres, obstetres i ginecòlegs/logues, dietistes-nutricionistes, organitzacions laborals, etc.
Promoció de la Lactància Materna des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
Segons l'ESCA, les dades de prevalença de LM a Catalunya el 2023 han estat al voltant del 84% a l'inici de l’alletament i gairebé del 65% al cap de 6 mesos.
Per tot això, des de l’ASPCAT es treballa en el suport necessari per a la promoció de l’Alletament Matern amb èxit, facilitant la formació dels professionals sanitaris en la promoció de les habilitats per millorar la confiança de la mare i en el maneig dels problemes i situacions especials, aportant recursos i eines amb evidència que els ajudin.
Amb aquest objectiu, conjuntament amb les societats científiques i les entitats de promoció i suport de la LM, durant 2023, s’ha format al voltant de 1.000 professionals de l’àmbit hospitalari i de l’atenció primària relacionats amb la salut de les mares i nadons (llevadores, gineco-obstetres, pediatres, infermeres pediàtriques, odontopediatres, etc.) mitjançant una formació en línia en la qual han participat més de 800 professionals en tres edicions. Així mateix, ha continuat amb dues edicions del Curs d’actualització en LM que en format presencial va convocar a prop de 150 professionals i en el qual s’incideix especialment en la part de les dificultats i situacions complexes en front de l’alletament matern.
Per altra banda, per fomentar el manteniment de l’alletament, es fa difusió de pautes per facilitar la continuació de la LM a les llars d'infants mitjançant el fulletó "L'alletament matern a les escoles bressol" editat per l’ASPCAT, també, amb el quadríptic divulgatiu “Gaudeix l’alletament. Dona el pit, dona salut!” que informa sobre els avantatges que suposa la LM per a la mare i el nadó. Així mateix, en les guies i materials en què es parla de l’alimentació a la primera infància es recalca la importància del foment de la lactància materna, ressaltant els importants beneficis que té per la salut infantil, entre ells el reforç del vincle, la prevenció d’infeccions i la prevenció de l’obesitat infantil.
A més des de l’atenció prenatal, la LM està present a la Guia per a embarassades i al Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya, al part, amb el Protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya, al postpart i neonatal, es necessita aconsellament i ajuda pràctica per a la LM en el centre o hospital i seguiment de la mare a casa durant les primeres setmanes postpart, per part dels professionals de salut que necessiten competències actualitzades que els hi proporciona l’esmentada formació continuada que s’imparteix des de l’ASPCAT i, en el postnatal, al Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica. Infància amb Salut.