Les dades de prevalença de l’alletament matern a 2021 estan al voltant del 82% a l'inici i gairebé del 64% als 6 mesos
La Setmana Mundial de la Lactància Materna 2022 busca enfortir la capacitat dels diferents àmbits de la societat implicats en protegir, promoure i donar suport la LM, entre els que s’inclouen prioritàriament els governs, els sistemes de salut, els llocs de treball i les comunitats.
Aquests àmbits hauran d’estar informats, formats i empoderats per a la lactància materna en un món posterior a la pandèmia que ha repercutit dràsticament en la salut, la nutrició i la subsistència, sent la lactància materna clau per a les estratègies de desenvolupament sostenible ja que millora la nutrició, garanteix la seguretat alimentària i redueix les desigualtats.
La persona que alleta i les seves famílies necessiten del suport d’aquesta cadena d’actors recolzada per polítiques basades en l’evidència per tal de restablir i millorar les taxes de lactància materna, nutrició i salut.
Promoció de la Lactància Materna des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
L’ASPCAT facilita la formació dels professionals sanitaris en la promoció de les habilitats per millorar la confiança de la mare i en el maneig dels problemes i situacions especials, aportant recursos i eines amb evidència que els ajudin.
Amb aquest objectiu, conjuntament amb les societats científiques i les entitats de promoció i suport de la lactància materna, durant 2021, ha format al voltant de 1.000 professionals de l’àmbit hospitalari i de l’atenció primària relacionats amb la salut de les mares i nadons (llevadores, gineco-obstetres, pediatres, infermeres pediàtriques, odontopediatres, etc) mitjançant la posada en marxa d’una formació online en la que han participat més de 800 professionals en dues edicions dutes a terme fins ara. Així mateix, ha continuat amb la nova edició del Curs d’actualització en lactància materna que en format virtual va aconseguir convocar a prop de 170 professionals i en el qual s’incideix molt en la part de conselleria respecte a les dificultats i situacions complexes.
Per tal de seguir amb el foment del manteniment de l’alletament, continua la difusió de pautes per facilitar la continuació de la lactància materna a les llars d'infants mitjançant el fulletó "L'alletament matern a les escoles bressol" editat per l’ASPCAT, i en concret, l’apartat de conservació de la llet segueix sent de molt interès. També, el fulletó divulgatiu “Gaudeix l’alletament. Dona el pit, dona salut!” que informa sobre les avantatges que suposa la LM per a la mare i el nadó.
Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya, les dades de prevalença de lactància materna a 2021 estan al voltant del 82% a l'inici i gairebé del 64% als 6 mesos.
Des de l’ASPCAT es treballa en aquest suport necessari per a la promoció de l’Alletament matern en cinc etapes principals que constitueixen els majors reptes per a una LM amb èxit:
- Atenció prenatal
A la “Guia per a embarassades” i al “Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya” es treballa la preparació per a la lactància materna en capítols com: l’alletament, els grups de suport a la lactància i la donació de llet materna, posant en valor la seva importància, integrant la LM en les visites prenatals i proporcionant la informació adequada en cada trimestre.
- Part
Per tal d’iniciar amb èxit la lactància materna, la persona gestant necessita una atenció amigable durant el part. Al “Protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya” s’estableix el maneig adequat per millorar el suport a la LM durant el part, amb les cures necessàries i l’aplicació dels estàndards de qualitat en l’atenció a la salut materna i neonatal que recolzen la LM i garanteixen la posada en pràctica del contacte pell amb pell immediatament desprès del part.
- Postpart i neonatal
Es necessita conselleria i ajuda pràctica per a la lactància materna en el centre o hospital i per quan la mare està a casa. Per millorar aquest suport durant les primeres setmanes postpart, els professionals de salut necessiten de competències actualitzades que els hi proporciona la formació continuada que s’imparteix des de l’ASPCAT.
També els grups de suport a la lactància materna constitueixen un recurs molt important.
- Postnatal
Tanmateix, al “Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica. Infància amb Salut” a diferents apartats d’educació sanitària, alimentació a les diferents revisions del nadó, atenció a l’infant immigrat, criteris d’evidència i indicadors, podem trobar informació per al seguiment i suport de la lactància materna, al menys en els primers 2 anys de vida.
En aquest període també remarcar que reforçar el vincle entre els progenitors i el nadó és l’objectiu principal del nou permís de lactància.
- Situacions especials
La lactància materna pot salvar vides en situacions especials. Si el nadó és prematur, la mare està malalta o rep tractament mèdic amb contraindicació de lactància materna, etc, s’estableix com a necessari el Banc de Llet Materna per proporcionar llet de donants.
El Banc de Llet Materna a Catalunya té com a objectiu garantir l’alimentació amb llet de donant a tots els nadons prematurs que la necessitin. El Banc recull llet de les mares donants, la processa i la subministra a les unitats de neonatologia dels hospitals, sota prescripció mèdica. Es va crear al gener de 2011. En aquests 11 anys des de la seva creació s’ha subministrat llet a 19 hospitals i clíniques de Catalunya, s’ha administrat llet donada a 4.300 nadons, uns 10.000 litres subministrats i més de 5.000 mares donants. Concretament, l’any 2020: 749 donants i 1.157 litres distribuïts a 568 nadons.
El perfil de la donant és una mare de 31-39 anys que s’inicia a donar entre els 2-3 mesos de vida del seu nadó i està donant d’1 a 6 mesos una quantitat aproximada de 4.250 ml. La donant de llet només pot ser-ho durant un breu període de temps (4 mesos de mitjana). Per això, contínuament es necessiten noves donants.
Beneficis de la llet humana de Banc per als prematurs:
Els beneficis de la llet humana són: millor tolerància digestiva, reducció de la permeabilitat intestinal, menor grau de colonització per organismes patògens, menor incidència de sèpsies, reducció de dies de nutrició parenteral, menor incidència d’enterocolitis necrotitzant, millor neurodesenvolupament, disminució de dies d’hospitalització, menor taxa de reingrés després de l’alta, menor risc cardiovascular; afavoreix el desenvolupament visual i disminueix la retinopatia del prematur.
Us animem a fer difusió Setmana Mundial de la Lactància Materna als vostres canals de comunicació:
Facebook: https://www.facebook.com/salutcat/posts/368168452153715
Twitter: https://twitter.com/salutcat/status/1553996581418016769
Telegram: https://t.me/salutcat/4406
Instagram: https://www.instagram.com/p/CgtSS8hjNmx/
Vídeos