Celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany està dedicada a l’estalvi energètic i aborda aspectes tan rellevants com l’ús del transport públic, la mobilitat activa, la reducció de la dependència de l’automòbil, la gestió de la mobilitat i les infraestructures.
La Setmana de la Mobilitat és una iniciativa europea coordinada pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, i vol contribuir a la promoció d’uns hàbits de mobilitat més saludables, segurs i sostenibles.
Com cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut dona suport a l’organització d’aquest esdeveniment, al qual s’han adherit nombrosos ajuntaments i consells comarcals, a més de societats científiques i organitzacions professionals de l’àmbit de la salut, l’activitat física, la seguretat viària i la mobilitat.
La influència dels hàbits de mobilitat en la salut
Els hàbits de mobilitat quotidiana tenen una influència destacada sobre la salut individual i col·lectiva, ja que poden afectar la qualitat de l’aire, el risc de col·lisions i atropellaments i els nivells d’activitat física.
Caminar, pujar escales o anar en bicicleta són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l'activitat física moderada. S'ha demostrat que 30 minuts diaris d'activitat física s'associen a una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes.
A més a més, l'activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com la malaltia cardiovascular, l’obesitat, la diabetis, el càncer de còlon i malalties osteomusculars, i també aporta beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l'envelliment i incrementa l'esperança de vida gairebé quatre anys.
Per tenir cura de la salut és aconsellable substituir els desplaçaments en vehicles privats a motor pels desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic sempre que sigui possible. També és beneficiós pujar escales a casa, a la feina o en entrar i sortir dels transports públics.
Els desplaçaments a peu i en bicicleta: una tendència a l’alça
Els darrers resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), corresponents a l’any 2022, mostren que el 41,0% de les dones a partir de 15 anys i el 33,1% dels homes fan la majoria dels desplaçaments habituals a peu o en bicicleta. És una tendència creixent que s’observa des que l’ESCA va començar a enregistrar aquesta informació, l’any 2014. Així mateix, un 20,8% de les dones i un 14,6% dels homes han declarat que l’any 2022 van utilitzar principalment el transport públic en els seus desplaçaments habituals, uns percentatges lleugerament superiors en comparació amb l’any anterior.
Entre els infants de 3 a 14 anys, durant el bienni 2021-2022 el 67,1% de les nenes i el 68,8% dels nens es van desplaçar principalment a peu o en bicicleta per anar a l’escola, continuant la tendència creixent que s’observa des de 2014. El 7,2% de les nenes i el 9,0% dels nens van utilitzar principalment el transport públic per a anar a l’escola en aquest mateix període.
Més informació:
Vídeo: Mobilitat i salut. Salut i seguretat en els desplaçaments diaris
Vídeo: Pujar escales millora la salut
Canal Salut: Prevenció de lesions de trànsit
Departament de Territori: Setmana Europea de la Mobilitat