L’abordatge psico-social dels hàbits alimentaris
El model biopsicosocial és un enfocament participatiu de la salut i la malaltia que parteix de la base que els factors biològics, psicològics i ambientals, socials i culturals tenen un paper significatiu en la promoció de la salut i la prevenció de malalties.
En el cas concret dels hàbits alimentaris i l’abordatge de les malalties i factors de risc vinculats a l’alimentació, és necessari que els/les professionals de la salut de l’atenció primària coneguin la influència dels factors psicològics i socials, i disposin de recursos per abordar-los a la consulta.
Programa
13:00-13:10 Benvinguda i presentació del seminari (Albert Moncada, subdirector general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya).
13:10-13:25 L’estigma de l’obesitat entre els/les professionals de la salut (David Sánchez, psicòleg i professor titular del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, Universitat Autònoma de Barcelona).
13:25-13:40 Determinants socials i comercials de la salut (Carmen Cabezas, experta en promoció de la salut i exsecretària de Salut Pública).
13:40-14:10 El paper del benestar emocional en els estils de vida: barreres i facilitats per al canvi d’hàbits alimentaris (Marta Lahuerta, referent de benestar emocional, CAP Larrard, Parc Sanitari Pere Virgili, Barcelona).
14:10-14:30 Estratègies d’èxit en el canvi d’hàbits alimentaris a través de l’entrevista motivacional (Violeta Moizé, dietista-nutricionista de l'Hospital Clínic, Barcelona).
14:30-15:00 Tertúlia entre ponents, torn obert de paraules des del xat i cloenda.
Modera: Gemma Salvador i Maria Manera (ASPCAT).
Dimecres, 7 de maig de 13 a 15 h.