
El dilluns 30 de setembre de 2024 es va celebrar, al CAP Cirera-Molins de Mataró, la reunió de seguiment del Programa d'Intercanvi de Xeringues (PIX) a l'atenció primària. En aquesta trobada, organitzada per l’Ajuntament de Mataró i amb la participació del Servei de Salut Pública del Barcelonès Nord i Maresme, va comptar amb les persones responsables del PIX dels set Centres d'Atenció Primària de Mataró.
Segons el Pla Funcional del Programa d’Intercanvi de Xeringues a l’atenció primària, el PIX és una de les estratègies d’intervenció en reducció de danys més efectives i reconegudes a escala internacional per reduir l’impacte del consum de drogues en la salut de les persones, especialment pel que fa a la prevenció de malalties infeccioses i la reducció de la mortalitat per reaccions adverses en el consum de drogues per via parenteral1. A Catalunya, el programa es va començar a implementar l'any 1991, en resposta a la greu epidèmia d'heroïna injectada que va provocar una elevada mortalitat per SIDA2. L'accés a material higiènic per a consumidors va ser una mesura clau per reduir pràctiques de risc, i l'evidència científica ha demostrat l’eficàcia i la rendibilitat del programa.
La implementació del PIX a Catalunya es fa de manera coordinada entre l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servei Català de la Salut, els proveïdors d’atenció primària, entitats especialitzades en drogodependències, serveis de promoció de la salut, i els ajuntaments1.
La participació dels CAP en el PIX és clau per desestigmatitzar la població usuària de drogues injectades, que sovint es troba en situació d’exclusió social i amb risc de vulneració del dret a la salut. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Mataró celebra aquesta reunió cada any per reforçar els lligams amb l’atenció primària i continuar treballant per millorar les condicions de salut i respectar els drets de les persones que consumeixen drogues per via parenteral.
(1) Pla Funcional Programa d’Intercanvi de Xeringues a l’atenció primària 2020. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya Subdirecció General de Drogodependències.
(2) Informe d’activitat assistencial Programa d’intercanvi de xeringues Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques.