L’adquisició de resistència als antibiòtics (RA) per part dels bacteris és un dels principals problemes de salut pública, ja que disminueix l’eficàcia dels fàrmacs i limita el tractament de les malalties. A la Unió Europea, les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRA) per bacteris resistents representen més del 60% de les infeccions i són responsables aproximadament d’un 80% de les morts per infeccions resistents a antibiòtics (vegeu l’informe de l’ECDC).
La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe Anàlisi del perfil de resistència als antimicrobians dels microorganismes estretament associats a les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, Catalunya 2016 - 2019. En l’informe es mostra l’anàlisi de les susceptibilitats als antibiòtics, de la presència dels mecanismes de resistència i de soques multiresistents (MDR), extremadament resistents (XDR) i panresistents (PDR), en global i per anys. També es fa una anàlisi estadística sobre la variació d’aquestes dades al llarg del període.
En el període 2016 - 2019, s’han fet un total de 173.990 proves de susceptibilitat als antibiòtics realitzades sobre 21.062 soques aïllades de microorganismes relacionats amb IRA (A. baumanii, Enterococcus, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, S. aureus) i d’altres invasius (S. agalactiae, S. pyogenes). El major percentatge d’aïllaments s’ha donat en E. coli (44,1%), seguit per K. pneumoniae (13,1%). S’han aïllat menys d’un 5% de soques corresponents a S. aureus MRSA, S. agalactiae, S. pyogenes i A. baumannii (figura 1).
A Catalunya, la notificació de les RA al sistema de notificació microbiològica de Catalunya és d’obligat compliment (Decret 203/2015) i es coordina des de l’SGVRESP.
Per a més informació: Sistema de notificació microbiològica de Catalunya