
Coincidint amb el Dia Mundial del Fetge, celebrat el passat 19 d’abril, l'Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge (AEEH) es feia ressò de l'informe del projecte HEPAHEALTH II de l'Associació Europea per a l'Estudi del Fetge (EASL) en el que es discutia l’impacte de mesures fiscals sobre alcohol en la reducció del càncer de fetge.
L’informe conclou que fixar un preu mínim de 0,70 € per unitat d'alcohol podria tenir un impacte directe i significatiu en la reducció de malalties hepàtiques a Europa. Segons l’estudi, només a França, els Països Baixos i Romania, la mesura permetria evitar més d'11.500 casos de malaltia hepàtica crònica i 7.900 de càncer de fetge entre 2022 i 2030, a més d’un estalvi sanitari de més de 620 milions d’euros. L’estudi destaca també l’eficàcia d’aquesta política en països com Escòcia i el Canadà, on ja s’ha implantat amb resultats positius.
Espanya, on l’alcohol és el més barat de la zona euro, podria beneficiar-se especialment d’aquesta mesura. El preu mínim afectaria sobretot els productes alcohòlics més econòmics i els grans consumidors, que són els més vulnerables a desenvolupar patologies hepàtiques. A més, el projecte HEPAHEALTH II recomana ampliar les polítiques fiscals a altres àmbits com les begudes ensucrades i els aliments ultraprocessats.