
El passat 19 de maig va tenir lloc una reunió a l’Ajuntament de Pineda per presentar el Programa de prevenció i abordatge de l’obesitat infantil (POICAT). La trobada va comptar amb la presència de l’alcaldessa del municipi, senyora Sílvia Biosca, el regidor de Promoció Econòmica i Ciutat Sostenible i Saludable, senyor Santiago Macip, la regidora de Qualitat de vida i de Cultura, senyora Verònica Rebollo, la regidora d'Aliances i Govern Intern i Regidora de Recursos Humans, Serveis Socials, Habitatge i l'OAC, senyora Marta Martín, així com diversos perfils tècnics.
Per part de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) hi van assistir la subdirectora regional, senyora Lluïsa Mas, el subdirector general de Promoció de la Salut, senyor Albert Moncada, la coordinadora del POICAT, senyora Laia Asso i diversos tècnics i tècniques.
Atesa la forta relació entre l’obesitat infantil i els determinants socials de la salut, inclosos els determinants socioeconòmics, el POICAT té com a objectiu enfortir i teixir aliances entre els àmbits de salut, el social, l’educatiu, l’esport, el lleure i d’altres. Pretén promoure canvis en l’entorn d’infants i famílies que facilitin i propiciïn hàbits i conductes saludables i impulsar l’acció comunitària que contribueixi a promoure la salut i el benestar, especialment en les primeres etapes de la vida. En aquest sentit el programa considera els ens municipals com a aliats imprescindibles.
El POICAT es desplega a través dues línies estratègiques de treball transversals. La primera és la dels 1.000 dies d’or, un conceptevinculat a la salut maternoinfantil que fa referència als primers mil dies de vida, entesos des de la concepció fins als dos anys de vida de l’infant, els quals representen una finestra d’oportunitat per a poder incidir en el metabolisme i prevenir l’excés de pes. Aquests període es consideren essencial per desenvolupar les potencialitats del nadó, i depén de les oportunitats per créixer saludable, ben nodrit, predisposat a l’aprenentatge, emocionalment segur i sent escoltat, així com de l’accés a serveis adequats de salut, nutrició, educació i protecció.