En els seus primers 10 anys d’implementació, el Programa de prevenció i control de la malaltia de Chagas congènita a Catalunya ha enregistrat 1.523 notificacions de casos de dones gestants que pateixen la malaltia
Des de fa 3 anys, el 14 d’abril es celebra el Dia Mundial contra la Malaltia de Chagas. Atès que es tracta d’una malaltia reconeguda com a “malaltia tropical desatesa” (MTD) per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest dia és important perquè es dona visibilitat a totes les persones afectades per aquesta malaltia i se sensibilitza el conjunt de la societat.
Durant els primers 10 anys d’implementació del Programa, període que abasta des de l’any 2010 fins al 2019 (ambdós inclosos), s’han notificat 1.523 casos de dones gestants amb malaltia de Chagas. El 85,4% de les dones afectades resideixen a la Regió Sanitària Barcelona, i un 91,9% són d’origen bolivià. En aquest període, han nascut 1.294 nadons, dels quals a 1.107 s’ha fet l’estudi per confirmar o descartar la transmissió congènita de la malaltia; i 36 han resultat positius. La taxa de transmissió congènita ha estat del 3,3%. Tots els casos han estat tractats i en 20 casos (71,4%) s’ha produït la negativització de les serologies.
El Programa està en línia amb l’objectiu d’eliminar la malaltia de Chagas congènita presentat al Full de ruta de l’OMS per a les malalties tropicals desateses 2021-2030. En aquest sentit, és important que els professionals estiguin sensibilitzats sobre la importància de realitzar el cribratge i tractament tant de les dones infectades en edat fèrtil com dels seus fills. També és important informar la població sobre la malaltia i posar al seu abast els recursos i serveis disponibles per prevenir-la.
Per a més informació sobre la malaltia de Chagas, podeu consultar el material següent:
Fitxa de Chagas a Canal Salut