La precisió en la mesura de la translucència nucal fetal és fonamental per calcular el risc de síndrome de Down en totes les embarassades, i forma part de l’screening del primer trimestre. Per això, el 30 de gener passat s’ha celebrat a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya el curs d'ECOGRAFIA I SCREENING DE PRIMER TRIMESTRE, amb l'objectiu de millorar la mesura d’aquest paràmetre. També s’hi han tractat altres mètodes de cribratge d’aneuploidia com són els altres marcadors ecogràfics, el test combinat de primer trimestre i els nous tests de DNA fetal lliure, que són els millors tests de cribratge.
S'ha discutit el paper de les proves invasives en l'era actual del DNA fetal. Per acabar també s'ha comentat el cribratge de preeclàmpsia que amb un test combinat propi ha demostrat ser molt útil per detectar les preeclàmpsies preterme.
Aquest curs l’ha dut a terme professorat expert que forma part del grup de coordinadors d’ecografies en el marc del Protocol de cribratge prenatal d’anomalies congènites a Catalunya.
Han assistit un total de 85 professionals del món de la ginecologia de tot Catalunya.
Amb aquesta actuació es pretén que els professionals que realitzen ecografies de primer trimestre tinguin un bon coneixement dels criteris diagnòstics i de maneig de patologies, un entrenament adequat i que els seus resultats siguin sotmesos a un control de qualitat.
Han participat en la seva organització CatSalut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.