Una sessió emmarcada en el cicle Margarita Coll
El camí recorregut amb els primers cinc anys d’experiència del projecte SumaSalut i els reptes de futur que enfronta van marcar l’eix de la sessió Margarita Coll celebrada el passat 25 d’abril i titulada “SumaSalut: passat, present i futur”. Celebrada en format virtual, la trobada tenia com a objectiu presentar programes, recursos, serveis i iniciatives de l'àmbit de la promoció de la salut, tractar temes de promoció de caràcter interdepartamental en el context del PINSAP, oferir als professionals de l'àmbit de la salut pública la divulgació de temes d'actualitat. També reflexionar sobre temes de salut pública de la mà de professionals experts en el tema exposat, brindant un espai de debat.
La conducció de la sessió va anar a càrrec de Guadalupe Ortega Cuelva, infermera coordinadora del Programa Atenció Primària sense Fum; Carla Bruguera Soler, tècnica de la Subdirecció General d'Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques; Lena Reisloh, tècnica de la Subdirecció General de Promoció de la Salut, i Maria Manera Bassols, dietista-nutricionista i tècnica de la Subdirecció General de Promoció de la Salut.
Què és SumaSalut i d’on ve?
SumaSalut és el programa d’integració de les intervencions en activitat física, alimentació, consum de tabac i d’alcohol a l’Atenció Primària, impulsat per la Subdirecció General de Promoció de la Salut i la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). El seu origen es troba en la voluntat de coordinar i enfortir diversos programes amb més de vint anys de trajectòria, com el programa d'activitat física, esport i salut (PAFES), els programes i guies d’alimentació saludable, el programa d’atenció primària sense fum (PAPSF) i el beveu menys.
La integració d’aquests programes respon a una doble necessitat: d’una banda, la forta evidència sobre l’eficàcia i el cost-efectivitat d’aquestes intervencions per a la millora de la salut pública; i de l’altra, el fet que els factors que aborden (inactivitat física i sedentarisme, alimentació malsana, tabaquisme i consum de risc d’alcohol) continuen estant, a dia d’avui, entre les principals causes de morbimortalitat evitable i pèrdua de qualitat de vida als països desenvolupats.
Tot i els avenços assolits en els darrers anys, la prevalença d’aquests factors continua sent alta i cal prioritzar les intervencions més efectives a l’Atenció Primària per garantir una millor salut de la població.
Per això, i seguint també les recomanacions de l’OMS, es va veure la necessitat de treballar aquests factors de manera integrada i amb una perspectiva holística, com es fa a la consulta clínica, on la persona és atesa globalment. Així va néixer SumaSalut: sumar esforços per promoure estils de vida saludables de manera integral i coherent. Cobertura i resultats del projecte.
Des del seu inici, SumaSalut ha aconseguit una implantació molt àmplia: actualment, el 94,4% dels Equips d’Atenció Primària (EAP) tenen un referent SumaSalut.
Més de 8.000 professionals sanitaris han rebut formació específica de SumaSalut sobre estils de vida a través de la plataforma promocio.cat.
Els indicadors d’activitat preventiva mostren una tendència positiva, amb un augment sostingut de les intervencions en estils de vida.
Un dels objectius de SumaSalut és potenciar la sensibilització sobre els 4 àmbits en els quals treballa el SumaSalut, i també les activitats comunitàries. Entre altres estratègies, això es fa amb les campanyes dels Dies Mundials i les Setmanes Específiques, que serveixen per sensibilitzar a la ciutadania sobre els beneficis de l’AF i d’evitar el sedentarisme, de l’alimentació saludable i d’evitar el consum o exposició al tabac i de l’alcohol.
Uns dels materials bàsics del SumaSalut són les guies de 4 passos. Hi ha les guies de 4 passos per fer més activitat física, per beure menys i per deixar de fumar i aquest any es publicarà la guia de 4 passos per menjar millor.
Són guies de suport per motivar i facilitar el canvi de conducta. Totes segueixen la mateixa estructura, que són els 4 passos: decideix-te, prepara’t, porta-ho a terme i mantén-t’hi.
Nous projectes i línies de futur: PEACHD i CAIROS
De cara al futur, SumaSalut continua evolucionant per millorar la qualitat i l'eficàcia de les seves intervencions. Actualment es treballa en dos projectes destacats:
- PEACHD: Un projecte pilot per avaluar l’abordatge integrat dels factors de risc a través del model d’avaluació RE-AIM. Inclou l’adaptació cultural dels materials i metodologies, així com la seva avaluació a través de qüestionaris pre i post, grups focals i entrevistes en diversos centres d'Atenció Primària de Catalunya.
- CAIROS: En el marc del projecte d’innovació i reforma del sistema de salut, hi ha la voluntat de millorar la cobertura de les intervencions i impulsar la promoció de l’autocura entre la població. També es contemplen accions de comunicació i formació dirigides tant a professionals com a la ciutadania.
Amb aquestes iniciatives, SumaSalut reforça el seu compromís de continuar impulsant la prevenció i la promoció de la salut des de l’Atenció Primària, amb l’objectiu d'aconseguir una població amb hàbits de vida més saludables i una millor qualitat de vida.