El 28 de febrer es va iniciar el curs de sessions Margarita Coll, organitzat per la Subdirecció General de Promoció de la Salut.

La sessió va tractar l’Avaluació d'efectes en salut d'intervencions urbanístiques i de mobilitat a Barcelona: El model de les “superilles” amb la ponència de Catherine Pérez González. MPH, PhD. Cap del Departament de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i membre dels grups de recerca sobre determinants socials de la salut del Centre de Recerca Biomèdica en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i sobre desigualtats en salut urbana de l'Institut de Recerca de Sant Pau.
Hi van participar 70 professionals en línia.
La sessió tenia l’objectiu d’exposar l’avaluació dels potencials efectes mediambientals i en la salut i la qualitat de vida de les primeres superilles implementades mitjançant la utilització de diverses metodologies. El model de superilles de Barcelona busca reorganitzar la ciutat invertint la distribució de l'espai públic entre vehicles i persones, donant prioritat a les persones, per tal de millorar-ne les condicions ambientals i la qualitat de vida.
En el moment de l’avaluació, durant el període 2018-2020 les tres superilles (motiu de la intervenció): Poble Nou, Sant Antoni i Horta es trobaven en diferents fases evolutives, que van afectar el procediment d’avaluació, mitjançant estudis observacionals, quantitatius i qualitatius.
Es van avaluar tres àmbits:
- Contaminació.
- Ús dels espais i mobilitat.
- Benestar i salut.
Tot i haver estat intervencions molt petites, globalment es valora la intervenció a les superilles de manera molt positiva. Es percep guany en benestar, tranquil·litat, qualitat de la son, reducció de soroll, reducció de contaminació i augment de la interacció social.
Les mesures de qualitat de l'aire mostren millores a les àrees intervingudes on es pacifiquen els carrers amb la reducció de cotxes i és molt més intensa i efectiva en entorns de trànsit elevat.
Com a reflexió final, es va destacar que cal incorporar l’avaluació en l’inici de la planificació de les intervencions, que hi ha prou evidència per a la intervenció i que cal incorporar les importants aportacions per a millorar les superilles actuals i les de nou disseny, la importància d’influir des de salut pública en les polítiques urbanístiques..., la necessitat de la implicació de tots els sectors i que els resultats van estar influenciats per coincidir amb el període de la pandèmia de la Covid19.