Aspectes clau:
Les mesures que s’expliquen en aquesta nota informativa s’apliquen a qualsevol dels virus i altres microorganismes respiratoris, a excepció que s’especifiqui el contrari.
Durant aquesta etapa epidemiològica, és fonamental promoure la vacunació i immunització enfront dels microorganismes causants d'infecció respiratòria per als quals hi ha una vacuna, i en els col·lectius en què està indicada, enfortir el registre i la vigilància d'infeccions respiratòries agudes i recomanar mesures de prevenció d’infeccions respiratòries, especialment per a la població més vulnerable.
En aquesta temporada d’immunització de la tardor 2023-2024, s’amplia la vacunació enfront de la grip a les persones fumadores i als infants d’entre 6 i 59 mesos i s'inicia la immunització amb nirsevimab per a tots els infants durant la seva primera temporada del virus respiratori sincicial (VRS) per tal de protegir-los contra la infecció i possibles complicacions, així com per als infants d'alt risc en la seva segona temporada.
Als centres sanitaris, cal mantenir la recomanació de l'ús de mascareta per a les persones amb símptomes respiratoris, per als professionals quan atenguin casos simptomàtics i a les urgències hospitalàries o d’atenció primària, inclosa la sala d’espera. No es recomana l'aïllament dels professionals simptomàtics però sí extremar les mesures de protecció en cas que n’apareguin símptomes.
A les residències de gent gran, cal mantenir la recomanació de l'ús de mascareta per a les persones amb símptomes respiratoris i per als professionals quan atenguin casos simptomàtics. No es recomana l'aïllament estricte de les persones simptomàtiques.
En entorns vulnerables, l'aparició de casos aïllats d’infeccions respiratòries no és un motiu suficient per notificar-ho als serveis de vigilància epidemiològica, però la detecció de 3 casos o més en un període de 48 hores ha de ser notificada als serveis de vigilància epidemiològica de Catalunya per tal d’aplicar les mesures pertinents per controlar el brot.
En el context actual, l’evidència científica disponible i l’evolució de la situació epidemiològica de la COVID-19 a la majoria dels països del món, van propiciar la declaració efectuada pel director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el passat 5 de maig de 2023, en què va determinar que la COVID-19 ja no representa una emergència de salut pública d'importància internacional.
En aquest context i a partir també de les recomanacions adoptades per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, durant aquesta temporada de la tardor-hivern 2023-2024, es recomana:
Promoure la vacunació davant de la COVID-19, la grip i altres microorganismes causants d'infecció respiratòria i promoure la immunització enfront del VRS.
Catalunya ha estat un model durant la campanya de vacunació davant de la COVID-19 al llarg de la pandèmia. La vacunació davant de la COVID-19, la grip i altres virus immunoprevenibles continua essent una pedra angular en aquesta nova etapa, per la qual cosa cal continuar treballant per aplicar-hi les recomanacions oportunes.
Les recomanacions de vacunació contra la grip i la COVID-19 per a aquesta temporada 2023-24 es troben recollides al document següent:
Cal recordar, també, la importància de vacunar-se davant d'altres microorganismes causants d'infeccions respiratòries com el pneumococ.
D’altra banda, per tal d’augmentar la protecció enfront de les malalties respiratòries, en aquesta temporada de vacunació de la tardor 2023-2024, s’amplia la vacunació enfront de la grip als infants d’entre 6 i 59 mesos i a les persones fumadores.
A més a més, després de l’aprovació a finals d’octubre del 2022 del nirsevimab, un anticòs monoclonal que presenta un bon perfil de seguretat i dades d'immunogenicitat de fins a cinc mesos i una eficàcia del 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors, per a la prevenció de la infecció pel virus respiratori sincicial (VRS) en infants per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), a partir del mes d'octubre de 2023 s’ha iniciat la immunització amb nirsevimab per a tots els infants durant la primera temporada del VRS per tal de protegir-los contra la infecció i possibles complicacions, així com per als infants d'alt risc en la segona temporada de contacte amb el virus, segons les recomanacions recollides al document:
Enfortir la vigilància integrada d'infeccions respiratòries agudes d'una manera sostenible:
Catalunya està preparada davant de les eventuals emergències sanitàries que puguin aparèixer en el futur i, a partir de la informació de la vigilància, donar-hi una resposta precoç, oportuna i proporcionada. Per això, s’ha desenvolupat el Sistema d'Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) per fer el seguiment de les infeccions respiratòries agudes.
La informació disponible es pot consultar a l’enllaç següent: https://sivic.salut.gencat.cat/.
Aquest sistema permet valorar actualment la transmissió d’infeccions respiratòries i el risc d'introducció als centres vulnerables segons la situació comunitària.
En aquest sentit, quan les autoritats de Salut Pública determinin una situació d'alta transmissió comunitària de virus respiratoris sobre la base de l'establiment de determinats llindars, s’ha d’informar els centres amb persones vulnerables d'aquesta circumstància per tal que intensifiquin les mesures de prevenció recomanades.
És molt important assegurar el registre exhaustiu i acurat de les infeccions respiratòries que s’atenen en els diferents centres sanitaris.
Aplicar mesures de prevenció de les infeccions respiratòries a la població general:
Malgrat la fi de l'emergència sanitària per la COVID-19, una de les lliçons apreses amb la pandèmia, és que la ciutadania és responsable i té un paper fonamental en la reducció de la transmissió de les infeccions respiratòries. Per això, les mesures de prevenció i control, adaptades a la situació actual, s’han de continuar aplicant, adreçant-se fonamentalment a la població més vulnerable. Si alguna cosa ha posat de manifest la pandèmia és el seu gran impacte en termes de morbiditat i mortalitat a la població més vulnerable.
És important mantenir aquesta cultura de responsabilitat adquirida, i continuar utilitzant mascaretes i altres mesures higièniques davant de la presència de símptomes d'infecció respiratòria, especialment en moments d’elevada transmissió de virus respiratoris i si s’ha d’estar en contacte amb persones vulnerables.
De manera general, no està indicat l'aïllament de casos confirmats ni la identificació ni la quarantena de contactes estrets. No obstant això, sí que es recomana que les persones amb simptomatologia compatible amb una infecció respiratòria segueixin les mesures individuals per evitar la difusió dels virus (en tossir o esternudar, cobrir-se la boca i el nas amb el colze flexionat, fer servir mocadors d'un sol ús, i llençar-los després de la seva utilització, evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca, realitzar una higiene de mans correcta) incloent-hi l'ús de mascareta, especialment quan tinguin interacció amb persones vulnerables.
Així mateix, a les persones especialment vulnerables, se'ls recomana l'ús de mascareta en àmbits de risc com en situacions de concentració massiva de persones.
Mesures recomanades
Immunoprofilaxi
Els centres sanitaris i residencials han de fer el possible per promocionar el compliment de les recomanacions d’immunització entre pacients, residents, cuidadors habituals i treballadors.
Mesures no farmacològiques
Higiene de mans
La higiene de mans és un procediment clau per a la prevenció de la transmissió de les infeccions respiratòries agudes i altres malalties infeccioses. S'ha de fer una higiene correcta abans i després del contacte amb qualsevol persona que presenti símptomes compatibles amb infecció respiratòria aguda o amb el seu entorn. Igualment, la higiene de mans s'ha de fer abans i després de l'ús de guants. No s'ha d'utilitzar mai un mateix parell de guants per atendre dues persones diferents.
És recomanable disposar de dispensadors de solució hidroalcohòlica o equivalent a les zones comunes i a l'interior de les habitacions, de manera permanent, als centres sanitaris. S'haurà de comprovar el funcionament correcte dels dispensadors i s'haurà de revisar i monitorar el consum d'hidrogel.
Ús de mascaretes
L'ús de mascaretes és una mesura de protecció individual per reduir la transmissió d'infeccions respiratòries. Cal assegurar la provisió i ús de mascaretes quirúrgiques o de major filtració (com FFP2) per al personal que atén directament les persones amb símptomes compatibles amb una infecció respiratòria aguda i mascaretes quirúrgiques per a les persones que pateixin símptomes.
Les mascaretes han d'estar homologades i se n'ha de fer un ús correcte, assegurant que ajustin bé a la cara i que la boca, el nas i la barbeta estiguin sempre coberts i respectar-se el temps màxim d'ús, generalment 4 hores per a mascaretes quirúrgiques i 8 per a FFP2, llevat que en la fabricació s’indiqui el contrari.
Ventilació
S'ha de continuar garantint una ventilació adequada als espais comuns, a través de l'obertura de finestres i portes, compatible amb el confort tèrmic. S’ha de prioritzar la ventilació a través de les mateixes finestres dels espais comuns davant de la ventilació creuada a través de l’obertura de portes i finestres de les habitacions. En període epidèmic, cal reforçar la renovació de l'aire abans i després de la realització d'activitats als espais comuns i de visita. A les habitacions dels casos sospitosos i confirmats, cal mantenir la porta tancada per evitar la ventilació creuada.
Neteja i desinfecció
La neteja i desinfecció continua essent essencial per reduir la quantitat de microorganismes a les superfícies i minimitzar-ne la transmissió. La neteja de superfícies implica l'ús d'un detergent i aigua tèbia o tovalloletes amb detergent per eliminar la matèria orgànica. La desinfecció ambiental elimina la majoria dels microorganismes mitjançant l’ús de productes químics específics. La desinfecció s'ha de fer amb productes que hagin demostrat eficàcia davant de virus atenent la norma UNE-EN 14476 o amb un desinfectant que contingui un mínim de 1.000 ppm de clor disponible.
Visites
No s'han de limitar les visites als pacients o residents que presentin símptomes compatibles amb infecció respiratòria aguda. No obstant això, es recomana que, en aquests casos, tant la persona ingressada o resident com les visitants utilitzin mascareta quirúrgica, especialment si tenen una simptomatologia compatible amb una infecció respiratòria.
Mesures recomanades de protecció de persones vulnerables als centres sanitaris:
Els centres sanitaris són àmbits d'especial vulnerabilitat en què la pandèmia ha mostrat la necessitat de reforçar la recomanació de l'ús de mascareta en determinats contextos i situacions, i en particular:
- Per part de les persones amb símptomes respiratoris quan estiguin en espais compartits.
- Per part de professionals quan atenen casos simptomàtics.
- Per a les persones que treballen en unitats de cures intensives i en unitats amb pacients vulnerables seguint les recomanacions de control d'infecció aconsellades pels serveis de medicina preventiva i prevenció de riscos laborals.
- A les urgències hospitalàries o d’atenció primària, inclosa la sala d’espera.
Davant l'aparició d'un cas o dos amb simptomatologia compatible en un mateix centre en el termini de 48 hores s'han de tenir en compte les consideracions següents:
- En els centres sanitaris s’apliquen les recomanacions de control d'infecció aconsellades pels serveis de medicina preventiva i prevenció de riscos laborals. Cal considerar especialment que l'aïllament de la gent gran constitueix un factor de risc que pot conduir a depressió, deteriorament cognitiu, morbiditat i mortalitat. La indicació d'aïllament no és innòcua i pot tenir conseqüències no desitjades sobre la salut i el benestar per a les persones. La seva durada s'ha d'ajustar en la base del coneixement disponible a cada moment sobre els temps d'incubació i contagiositat i no prolongar-se més enllà del que és estrictament necessari. Així mateix, la indicació ha de ser individualitzada, i sempre d'acord amb els criteris científics i de benestar personal.
- Es recomana que els treballadors que atenguin persones simptomàtiques utilitzin mascareta, preferentment FFP2. La mascareta FFP2 és d’ús obligatori quan efectuïn procediments que puguin generar aerosols com les nebulitzacions.
- No es recomana l’aïllament sistemàtic de treballadors simptomàtics (sí en el cas de la utilització de mascareta FFP2 i de les altres mesures de control de la transmissió).
- Les proves diagnòstiques ràpides de detecció d’antígens o PCR en persones simptomàtiques s’han de dur a terme amb una finalitat diagnòstica i les baixes laborals, incloent-hi les del personal que treballa en centres sanitaris, s’hauran d’aplicar segons l’estat de salut de la persona com en qualsevol altra malaltia.
Mesures recomanades de protecció de persones vulnerables a les residències de gent gran:
Les residències de gent gran són llocs especialment proclius a la propagació de la grip, la COVID-19 i d'altres virus respiratoris. A més, les persones que viuen en aquests centres poden tenir més risc de patir formes greus de malaltia a causa dels problemes de salut subjacents o sistemes immunitaris debilitats per l'edat. Per això, encara que no es recomani l'ús universal de les mascaretes, se’n recomana l’ús en cas d’aparició de símptomes.
Davant l'aparició de tres casos o més amb simptomatologia compatible en un mateix centre en el termini de 48 hores, s'han de tenir en compte les consideracions següents:
- En les residències de gent gran no es recomana l'aïllament estricte de les persones simptomàtiques. No obstant això, mentre siguin simptomàtiques, aquestes persones han d'evitar en la mesura del possible l'ús d'espais comuns tancats i el contacte amb altres persones vulnerables.
- Es recomana que els treballadors que atenguin persones simptomàtiques facin servir mascareta, preferentment FFP2. No està recomanat l’aïllament sistemàtic de treballadors simptomàtics i les baixes laborals s’hauran d’aplicar segons l’estat de salut de la persona com en qualsevol altra malaltia.
- Fins i tot en situacions de brot, les visites de familiars a les persones simptomàtiques es permeten tant dins del centre com a l'exterior, i el mateix centre subministra una mascareta a familiars en cas que no la portin per a les visites efectuades a l'interior.
Mesures específiques davant d'un brot en qualsevol àmbit de microorganismes causants d’infeccions respiratòries
L'aparició de casos aïllats d’infeccions respiratòries no és un motiu prou important per contactar amb els serveis de vigilància epidemiològica.
No obstant això, la detecció de tres casos o més amb una simptomatologia compatible amb una infecció respiratòria aguda en un període de 48 hores ha de ser notificada, pels serveis sanitaris a càrrec del centre, als serveis de vigilància epidemiològica de Catalunya que garanteixen la resposta a les emergències i alertes de salut pública les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Aquests serveis demanen la informació necessària per avaluar la plausibilitat que hi hagi un vincle epidemiològic entre els casos, orienten el centre en la presa de les mesures pertinents i coordinen les actuacions amb els serveis de salut, si fos necessari. L'establiment de les mesures de control davant d'un brot s'han d’adaptar a les seves característiques específiques (agent etiològic, taxa d'atac, letalitat, etc.) i del centre (estructura, personal, tipologia de residents, etc.). Cal considerar que la declaració d'aparició d'un brot suposa una sèrie de tasques addicionals al centre que determinen els serveis de vigilància epidemiològica, fins que acabi.
Finalment, la recomanació d’ús de mascaretes pot canviar, independentment de l’aparició d’una simptomatologia, quan les autoritats de Salut Pública determinin una situació d'alta transmissió comunitària de virus respiratoris.