
La Subdirectora de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública, Ana Bocio, i la Tona Lizana, tècnica d’aquesta Subdirecció, van assistir entre el 27 i el 29 de novembre a la 29a reunió anual de la Xarxa de Regions per a la salut (Regions for Health Network-RHN) de l’OMS, que va tenir lloc a Trieste. El Departament de Salut pertany a aquesta xarxa i, des de l’any 2006, la representació tècnica es fa des de la Secretaria de Salut Pública.
Amb el lema “Millorar el benestar de la comunitat”, la reunió es va enfocar a debatre diferents temes com l’envelliment saludable, els determinants comercials de la salut, les solucions econòmiques per aconseguir un estat del benestar i com s’organitzen i es presten els serveis de salut pública en les diferents regions participants.
La reunió va durar tres dies i es van abordar altres temes d'interès, com la importància de la intel·ligència artificial en els sistemes de salut i la necessitat de formar als professionals en aquest àmbit. També els problemes vinculats a la manca de professionals de la salut en els sistemes públics i estratègies per abordar aquesta problemàtica, com pot ser incrementar les oportunitats educatives per atraure més estudiants. Així mateix, es va parlar de l’impacte de les malalties cròniques no transmissibles, dels determinats de la salut mental i la importància d’implicar la societat en la definició de polítiques públiques, entre altres temes prioritaris per millorar l’atenció en salut de la població així com la qualitat d’aquesta atenció.
Al final de la reunió es va debatre com millorar la col·laboració entre les regions que formem part de la xarxa, la necessitat de crear una base de dades dels experts que hi participen i es van plantejar propostes de millora. També es van formular les peticions que les regions fan a la xarxa perquè aquesta doni més suport en aquells temes que els preocupen.
Finalment, i abans de la cloenda, totes les regions participants van signar la “Declaració de Trieste”, a on tothom es fa coneixedor de les contínues complexitats en l’àmbit de la salut a què s’han d’enfrontar les persones que viuen a les regions d’Europa de l’OMS: l’impacte de les megatendències globals interconnectades, com el canvi climàtic, els conflictes bèl·lics i altres conflictes existents, els canvis demogràfics, l’increment de les inequitats socials i econòmiques i la degradació ambiental. La declaració fa també èmfasi en el repte que suposa l’envelliment de la població, la importància que els sistemes s’adaptin a les necessitats de les persones grans i d’invertir en el benestar de les persones amb sistemes de suport equitatius i sostenibles on el benestar humà i planetari estiguin al centre de la presa de decisions. La resolució reconeix la necessitat de reconduir els determinants comercials de la salut, com aquelles activitats del sector privat, per exemple, el desenvolupament i màrqueting d’alguns productes, que poden influir en alguns resultats de salut relacionats. Abordar aquests determinants és crucial en els esforços col·lectius per reduir les malalties no transmissibles, promoure entorns més saludables i salvaguardar la salut pública de pràctiques comercials nocives.
La RHN es va crear l’any 1992 en el marc de l’OMS. La xarxa dona suport al desenvolupament de polítiques de salut a nivell subnacional, sobre la base de l'enfocament de salut i en el marc de la política europea per a la salut i el benestar. També impulsa les estratègies de Salut a totes les Polítiques i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són els eixos d’actuació de la xarxa com a plataforma comuna d’acció entre les Regions que hi participen.
Les regions membres de RHN tenen rols específics.
- Facilitar i defensar el dret al màxim nivell de salut per a tothom.
- Desenvolupar i implementar accions que promoguin la salut i redueixin les desigualtats en salut.
- Actuar com un pont entre els objectius nacionals i el desenvolupament
- Recollir i difondre dades des del nivell regional.
- Col·laborar amb altres regions per obtenir fons de la Unió Europea.
La RHN és un fòrum per crear sinergies entre regions i grups d'interès en el camp dels problemes de salut (aprenentatge mutu); enfortir la cooperació / col·laboració entre actors regionals i locals i les institucions internacionals en salut; promoure la contribució de les regions i autoritats locals, i en particular, les autoritats sanitàries al procés de formulació de polítiques internacionals; i augmentar la comprensió dels sistemes de salut regionals i locals (intercanvi d'experiències).
La RHN es posiciona a l'avantguarda d'enfocaments innovadors i té com a objectiu ser una xarxa preparada per incorporar i difondre enfocaments, polítiques i estratègies efectives que millorin la governança de la salut de la població en l'àmbit regional. Per tant, és un mecanisme de col·laboració entre les parts interessades seguint els principis de l’OMS, les seves polítiques, procediments i pràctiques.