L’equip garanteix una anàlisi completa dels plaguicides presents en aigües de consum dins dels programes de vigilància sanitària
El Laboratori de l’ASPCAT, situat a Lleida, ha modernitzat el seu equipament analític amb l’adquisició d’un cromatògraf líquid amb espectrometria de masses en tàndem (LC-MSMS) a finals de 2023. Aquesta incorporació permet complir amb les exigències del Reial decret 3/2023, que regula la qualitat de l’aigua de consum humà, i del Reial decret 2/2023, que estableix criteris per a les aigües envasades.
Durant el 2024, s’ha implementat el mètode analític per a la determinació de plaguicides polars en aigües mitjançant LC-MSMS. Aquest mètode inclou la determinació de 21 plaguicides (atrazina, desetilatrazina, desisopropilatrazina, cianazina, propazina, simazina, terbutilazina, ametrina, prometrina, terbutrina, 3,4-dicloroanilina, 4-isopropilanilina, diuron, isoproturon, carbendazima, metalaxil, tiametoxam, acetamiprid, imidacloprid, malatió i molinat) amb un límit de quantificació molt baix, de només 0,025 micrograms per litre. A l’octubre del mateix any, l’entitat ENAC va auditar aquest mètode segons la norma UNE-EN ISO 17025, i al febrer de 2025 s’han acreditat oficialment aquests nous paràmetres, ampliant així el catàleg de serveis del laboratori.
Projecció futura del laboratori
L’adquisició del LC-MSMS obre noves possibilitats per al laboratori. En els propers anys es preveu ampliar el catàleg de serveis en aigües i, a més, aquest equip permetrà abordar altres àmbits analítics, com la detecció de residus de medicaments en aliments dins del Pla d’investigació de residus. Actualment, s’està treballant en la implementació d’aminoglucòsids i antibiòtics en matriu d’origen animal per oferir un servei més complet als clients.
Referències:
- Reial decret 3/2023: Estableix els criteris tècnico-sanitaris per a la qualitat de l’aigua de consum humà.
- Reial decret 2/2023: Modifica la normativa sobre aigües minerals naturals i aigües preparades envasades per a consum humà.