La Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’informe Malaltia invasiva per Listeria monocytogenes a Catalunya, 2015 - 2021.
L.monocytogenes és un patogen oportunista, ubic, altament resistent, que es transmet a través dels aliments i per transmissió vertical. Els casos de listeriosi atribuïble a consum d’aliments són menys freqüents que d’altres infeccions alimentàries. No obstant això, la seva taxa de letalitat és molt més elevada. L. monocytogenes pot ocasionar des d’infecció asimptomàtica a patologies invasives greus. Aquestes són molt més freqüents en poblacions vulnerables (pacients immunodeprimits, persones d’edat avançada, dones embarassades, nadons, etc.).
A Catalunya, la listeriosi invasiva (LI) és una malaltia de declaració obligatòria (MDO) de seguiment exclusivament microbiològic pel Sistema de Notificació Microbiològica de Catalunya (SNMC), que coordina la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.
En aquest Informe s’analitzen els casos confirmats d’LI declarats a l’SNMC en el període 2015 - 2021. Es mostren les taxes d’incidència (TI) al llarg del temps i per regió sanitària i es descriu l’epidemiologia de l’LI per grups d’edat i sexe, i poblacions vulnerables.
Durant els anys 2015 - 2021 s’han notificat 556 casos d’LI a Catalunya (TI d’1,0 casos per 100.000 habitants-any). L’LI afecta amb més freqüència homes (59,2%) i pacients de 50 anys o més (83,8%).
S’han notificat 31 dones embarassades diagnosticades d’LI. En 16 dones (53,3%) el part ha estat a terme, en 7 dones (20,0%) el part ha estat prematur (1 èxitus) i 8 dones (26,7%) han patit un avortament.
La bacterièmia sense focus ha estat la manifestació clínica més freqüent (64,9%). Les meningoencefalitis han suposat el 26,3% del total de casos; i altres manifestacions clíniques, el 8,8%. D’aquestes, les més freqüents han estat: infecció en dona embarassada (34,7%), peritonitis/ascitis (28,6%) i infecció hepatobiliar (8,2%).
És important notificar els casos confirmats d’LI i els possibles brots de forma urgent per poder valorar les actuacions de salut pública pertinents. D’altra banda, és necessari reforçar la vigilància i el control de l’LI, en especial en poblacions vulnerables.
Per a més informació: