El 24 d’octubre se celebra l’efemèride, marcada pel compromís per erradicar la poliomielitis a escala global
Catalunya és un territori lliure de poliomielitis i per tal d’evitar la reintroducció del poliovirus es requereixen elevades cobertures de vacunació i un sistema de vigilància actiu, que a Catalunya està basat en la vigilància clínica de casos de paràlisis flàccida aguda (PFA) en nens i en la vigilància d’enterovirus en altres síndromes, principalment neurològics.
Entre 1963 i 1964 es va iniciar la primera campanya de vacunació a l’Estat espanyol amb una vacuna oral, i l’any 2004 es va substituir per una vacuna injectable, que és la que s’administra actualment.
La vacunació contra la poliomielitis és sistemàtica i el calendari de vacunacions de Catalunya inclou l’administració de 4 dosis, 3 dosis en el primer any de vida, als 2, 4 i 11 mesos, amb la vacuna hexavalent i una darrera dosi de record als 6 anys amb la vacuna tetravalent. La vacuna actual és inactivada i presenta una elevada efectivitat, al voltant del 99% d’immunitat amb 3 dosis, amb protecció de llarga durada.
Segons les darreres dades disponibles, les cobertures vacunals per a la primovacunació l’any 2021 se situen al 94,5% (actualització setembre 2022). Aquesta cobertura és similar a la dels anys precedents anteriors a la pandèmia i es manté estable.
A Catalunya, les cobertures de vacunació contra el virus de la poliomielitis, la immunitat de la població i les bones condicions higièniques i sanitàries es tradueixen en un risc molt baix de transmissió d’aquesta malaltia, tot i que la persistència de poliovirus (PV) a dues zones endèmiques del món, Afganistan i Pakistan, fa que el risc de rebre un cas importat no es pugui descartar totalment.
El Departament de Salut manté l’estratègia de mantenir i reforçar les cobertures de vacunació en tota la població, així com en viatgers a països endèmics i continua amb la vigilància de les PFA, la vigilància d’enterovirus complementària i la vigilància mediambiental per tal de detectar de forma precoç la circulació de PV si es produís.
L’Estratègia d’erradicació de la poliomielitis 2022-2026, marca el full de ruta per erradicar de forma sostenible tots els poliovirus i protegir els avenços històrics aconseguits a escala mundial.
D’acord amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a Catalunya, com a tot l’Estat Espanyol, la situació lliure de pòlio es monitora amb el Protocol per a la vigilància de les paràlisis flàccides agudes en menors de 15 anys. Al nostre territori es coordina des de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) i amb la participació del laboratori de referència de l'OMS. L’objectiu de la vigilància de les PFA és identificar les síndromes similars a la pòlio en nens menors de 15 anys i descartar la presència de poliovirus en femta.
En 2021 es van notificar i estudiar en el marc del Protocol per a la vigilància de les paràlisis flàccides agudes, dotze casos de PFA. D’aquesta manera es va assolir l’objectiu esperat de notificació de casos de PFA (taxa de notificació >1/100.000). Les anàlisis de les mostres, realitzades al laboratori de referència de l’OMS per a la vigilància de les PFA i de suport a la vigilància dels enterovirus a Catalunya (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), van descartar poliomielitis. En cap de les mostres es va aïllar tampoc cap enterovirus no pòlio.
Atès que els poliovirus formen part d’un grup de virus, els enterovirus, amb els quals comparteixen estructura i entre els quals es troben alguns virus amb capacitat similar d’afectació del sistema nerviós central, és important complementar el pla amb la vigilància dels enterovirus que circulen al nostre medi. A l’esmentat laboratori es du a terme aquesta vigilància complementària dels enterovirus, en el marc de la qual s’estudien enterovirus detectats en altres patologies compatibles amb infecció per poliovirus (fonamentalment meningitis asèptiques i quadres respiratoris) per tal de descartar poliomielitis.
Estratègia mundial
Des que l’any 1988 es va impulsar la iniciativa per a l’erradicació mundial de la poliomielitis (GPEI), els casos d’aquesta malaltia s’han reduït en més d’un 99%.
En cinc de les sis regions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha interromput la transmissió endèmica de poliovirus salvatge (PVS): les Amèriques (1994), Pacífic Occidental (2000), Europa (2002), Àsia Sud-oriental (2014) i Àfrica (2020). Dos dels tres PV salvatges (PVS2 i PVS3) estan ja erradicats, però el PVS1 continua essent endèmic a l’Afganistan i Pakistan on persisteix la transmissió. Juntament als poliovirus salvatges, al món circulen els poliovirus derivats de la vacuna (PVDV) que provenen de països on s’administra vacuna oral.
Destaquem