Els passats dies 15 i 20 de juny es van celebrar la cinquena i sisena jornada territorials "SumaSalut: En Xarxa, Sumem Salut" de la RS Metropolitana Nord i Sud a la seu de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

El programa SumaSalut té com a objectiu la implementació coordinada i amb un enfocament integrador, a l'atenció primària i comunitària, dels programes Beveu Menys, Atenció Primària sense Fum, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable. Uns programes amb els quals l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) treballa des de fa més de vint anys de la mà de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
Aquestes trobades representen una oportunitat per a informar de les novetats del programa i que els referents puguin fer xarxa i crear sinergies per impulsar la prevenció i promoció de la salut en els seus equips així com per identificar quines necessitats tenen en aquest àmbit, i es continuaran duent a terme arreu el territori.
La reunió de Metro Nord va ser inaugurada per Joan Colom, Subdirector General d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques que va recordar breument l'evolució d'aquests programes i com han anat millorant en eficàcia i acceptació. En la seva intervenció, Colom va destacar algunes de les estratègies en les quals està treballant Sumasalut com ara la digitalització i va explicar als assistents que s'ha dut a terme la primera fase d'un estudi pilot d'implementació d'una eina digital de cribratge i intervenció breu autoiniciada pel mateix usuari en relació amb el consum d'alcohol. Els aprenentatges d'aquest pilot serviran per al treball que s'està fent des de Sumasalut per incloure un apartat dins La Meva Salut.
Per altra banda, Ana Bocio, Subdirectora General de Promoció de la Salut, durant la inauguració de la jornada de metro Sud, va insistir en la importància de treballar la prevenció i promoció de la salut amb la ciutadania i que els professionals puguin fer-ho en xarxa de manera plegada per sumar esforços i millorar tant, el coneixement com els protocols, de la intervenció breu. A més a més, va avançar que s'està treballant a incorporar la intervenció breu en alimentació a la primària. Afegir-la als factors de risc ajudarà a millorar la prevenció i promoció del pacient.
Ambdós van destacar a les seves presentacions que el programa SumaSalut ha rebut el reconeixement de l'OMS com a "bona pràctica" en el marc del projecte internacional BRIEF de polítiques d'intervenció breu, pels bons resultats i pels procediments d'actuació.
Com en altres ocasions, nombrosos professionals de l'àmbit de l'atenció primària es van inscriure a ambdues jornades, la qual cosa els va permetre intercanviar idees i experiències sobre la seva tasca. Per completar el simposi, van rebre un taller per aprendre a comunicar.