El passat 24 de març, coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi (TB), el Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública del Vallès Occidental i Vallès Oriental (SVE-Vallès) de la Subdirecció Regional de Barcelona va participar en la jornada organitzada per l’Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa.

Com ha evolucionat la TB al Vallès?
La Dra. Laura Clotet, representant del SVE-Vallès, va exposar la ponència titulada “Epidemiologia de la tuberculosi al Vallès: una mirada des de la Salut Pública”, en què va presentar les dades més recents sobre la TB al Vallès, destacant els següents punts:
- Descens de les taxes: La incidència de la TB al Vallès continua disminuint i es manté per sota de la mitjana de Catalunya.
- Taxa d'incidència del 2023: 9,5 casos per 100.000 habitants, amb una diferència significativa segons la procedència: 4,6 casos/100.000 hab. en població autòctona i 35,5 casos/100.000 hab. en població nouvinguda.
- Augment de persones nouvingudes que arriben amb TB activa (2022-2024): El percentatge de casos en aquest grup ha passat de l'1,3% del total de casos en aquest col·lectiu el 2022 al 5,4% el 2024.
- Inici de símptomes i desenvolupament de la malaltia en els primers 6 mesos d'estada a Catalunya (2020-2024): El percentatge de persones nouvingudes que arriben amb símptomes de TB i que desenvolupen la malaltia activa durant els primers 6 mesos ha passat de l'1,7% el 2020 al 12,2% el 2024.
A partir d’aquestes dades, es proposa reforçar les accions de control, com els cribratges per detectar la infecció latent, amb especial atenció a la població nouvinguda i, en particular, als menors.
Quins reptes suposa el control de la TB?
El control de la TB presenta diversos desafiaments, entre els quals destaquen:
- Disminuir el retard diagnòstic.
- Atendre la complexitat dels casos.
- Garantir el compliment del tractament.
Per abordar-los, és essencial coordinar-se entre personal sanitari i agents socials, amb especial atenció als programes de tractament directament observat, que al Vallès es realitzen amb la participació de Mútua de Terrassa i els agents comunitaris de salut.