
- Insta a parlar de les relacions afectivosexuals positives d’una manera natural amb infants i joves
- El recurs La Tarda Jove, com espai d’atenció a la salut sexual, afectiva i reproductiva específicament per a joves.
La 5ª Jornada del Pla Salut Escola i Comunitat va tenir lloc el passat dijous 7 de març a l’espai jove “La Nau” de Vilafranca del Penedès. Enguany ha estat dedicada a les relacions afectivosexuals positives en infants i joves i com parlar-ne d’una manera natural amb infants i joves, organitzada pel grup motor del Pla Salut Escola i Comunitat. Aquest grup l’integren l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal del l’Alt Penedès, la Diputació de Barcelona, el Servei Educatiu de l’Alt Penedès, l’Institut Català de la Salut i el Servei de Salut Pública de l’Alt Penedès de la Subdirecció Regional de Barcelona.
La Jornada va estar estructurada en diferents ponències i tallers i els assistents van ser majoritàriament docents de primària i secundària, professionals de la salut i tècnics municipals, entre altres perfils.
Les relacions afectivosexuals, en tant que representen un àmbit important de la vida de les persones, també formen part dels temes que s’aborden a través de les diverses activitats a les Escoles i Instituts Promotors de la Salut de l’Alt Penedès (EPSAP i IPSAP), presents a la jornada.
Des dels centres educatius es detecta que els infants i joves no reben una informació fiable i contrastada sobre sexualitat. Sovint busquen informació pel seu compte arribant a continguts sense veracitat que, a més, poden ser molt nocius. En aquest sentit, la psicòloga i sexòloga Elena Crespi, encarregada d’obrir la jornada, va voler donar seguretat als professionals de l’educació i la salut per abordar la sexualitat amb els més joves amb naturalitat. També va remarcar la necessitat d’utilitzar les eines que tenen a l’abast de l’evidència científica als drets sexuals i reproductius o la convenció sobre els drets de l’infant.
Una altra de les ponències de la jornada va ser la conduïda per les llevadores de l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) sobre el recurs Tarda Jove. La Tarda Jove és un espai d’atenció a la salut sexual, afectiva i reproductiva específicament per a joves.
Durant la jornada del Pla Salut Escola i Comunitat, el tècnic de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Lluís Camprubí, va presentar els resultats de l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut, als alumnes de 4t d’ESO, posant el focus en l’àmbit de la sexualitat.
La jornada va continuar amb les intervencions de l’Estel Malgosa, antropòloga de l'equip SexAFIN i Gisela Navales, mestra de l'ESC Pau Casals, parlant de la necessitat d’incorporar la perspectiva de la infància en l’educació sexual i de la necessitat d’obrir espais de formació i diàleg pel professorat.
Finalment, Adriana Brandia, psicòloga i sexòloga clínica de l'equip Kídem, va exposar les diferències entre la percepció del concepte de sexualitat per part d’adults versus els infants i joves i va tancar la jornada amb una dinàmica per reflexionar en com podem acompanyar als infants i joves com a professionals.
La 5a jornada del Pla Salut Escola i Comunitat a Vilafranca del Penedès ha volgut fer una aproximació a la perspectiva de l’OMS sobre l'educació sexual integral (ESI). Aquesta proporciona als joves informació precisa i apropiada a la seva edat sobre la sexualitat i la seva salut sexual i reproductiva, fonamental per a la seva salut i supervivència. Tot i que els programes d'ESI no són els mateixos arreu, en les orientacions tècniques de les Nacions Unides, que van ser desenvolupades conjuntament per la UNESCO, l'UNFPA, l'UNICEF, l'ONU-Dones, l'ONUSIDA i l'OMS, es recomana que aquests programes es basin en un pla d'estudis establert; siguin científicament correctes; s'adaptin a les diferents edats, i siguin integrals, és a dir, que abastin diversos temes sobre sexualitat i salut sexual i reproductiva al llarg de la infància i l'adolescència. Els temes coberts per l' ESI, que també es poden denominar competències per a la vida, inclouen, però no es limiten a, la família i les relacions, el respecte, el consentiment i l'autonomia corporal, l'anatomia, la pubertat i la menstruació, l'anticoncepció i l'embaràs, i les infeccions de transmissió sexual, incloses les produïdes pel VIH.
Més informació a:
https://sexejoves.gencat.cat/ca/temes/afectivitat-sexualitat/