
Entrega guardó PAAS a la Trajectòria Professional a la doctora Conxa Castell

Vista de la sala
El 13 de desembre del 2023 es va celebrar la XVI Jornada PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable) a l’edifici Josep Salvany, seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a Barcelona.
Aquesta Jornada va ser organitzada per la Subdirecció de Promoció de la Salut de l’ASPCAT. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va inaugurar la Jornada donant la benvinguda a les persones expertes i la va contextualitzar dins del marc de la vulnerabilitat socioeconòmica actual.
Anualment, i en anys alterns, es programa una jornada oberta i, l’any següent, una jornada de treball amb persones expertes. En aquesta edició d’experts, hi van participar prop de 80 professionals de diferents àmbits i organitzacions.
La temàtica prioritària de la jornada PAAS 2023 se centrava en les diferents etapes de la vida, en moments de canvis, com ara les crisis econòmiques, les desigualtats i les situacions de vulnerabilitat. S’hi van incloure grups de població d’interès com, per exemple, la primera infància i les persones grans.
Les sessions es van organitzar en tres grups de treball. El primer es va centrar en l’envelliment saludable i la prevenció de la fragilitat; el segon, en la promoció d’una alimentació saludable en la primera infància ─i es va treballar en l’elaboració d’un fullet resum, en imatges, basat en la guia L’alimentació saludable en la primera infància─; i el tercer va abordar la promoció de l’activitat física ─amb el treball de nous materials destinats a la població general sota el lema "Petits canvis per moure’s més".
A continuació, hi va haver un diàleg entre la subdirectora general de promoció de la salut, Ana Bocio, i la catedràtica d‘Economia a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, Beatriz González López-Valcárcel, en què es van explorar els efectes de les crisis actuals en la salut de la població, tema sobre el qual es van fer algunes reflexions. Algun dels temes a destacar d’aquest diàleg va ser com els determinants comercials i socials afecten la salut de la població. També es va plantejar la necessitat de poder arribar a poblacions diverses i de quin pot ser l’impacte de l’ús de noves tecnologies com, per exemple, la intel·ligència artificial, en les desigualtats socials en salut. En acabar, hi va haver un torn obert de paraules per a les persones assistents.
Posteriorment, cada grup de treball, constituït per unes 20 persones expertes, es va reunir durant dues hores per abordar, de manera col·laborativa, els tres temes proposats. Cada grup va treballar amb dinàmiques diferents. Les conclusions es van compartir i discutir en una sessió plenària moderada per la cap del Servei de Promoció de Vida Saludable i Prevenció de Malalties Cròniques no Transmissibles de l’ASPCAT, Jordina Capella.
En el tancament de l’esdeveniment, la senyora Carmen Cabezas i el senyor Jordi Salas, catedràtic de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, van agrair la col·laboració dels participants. Així mateix, es va lliurar el Primer Guardó PAAS a la Trajectòria Professional a la doctora Conxa Castell, com a reconeixement a la seva destacada trajectòria professional i, molt especialment, al seu lideratge en la promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludable en l’estratègia PAAS.
Un PAAS endavant en temps de crisi