
Del 20 al 22 de novembre de 2024,ha tingut lloc a la ciutat d’Estocolm la Conferència Científica Europea sobre Epidemiologia Aplicada a les Malalties Infeccioses (ESCAIDE 2024), organitzada pel Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC).
L’esdeveniment ha reunit més de 3.000 experts (750, presencialment, i la resta, en línia) dels àmbits d’epidemiologia, microbiologia, virologia, immunologia i estadística, entre molts d’altres.
La sessió plenària ─El nou vell: repensar el futur de les malalties conegudes (The new old: rethinking the future of known diseases)─ va ser moderada per Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), i Nadine Zeitlmann, de l’Institut Robert Koch (Alemanya), tots dos membres del Comitè Científic de l’ESCAIDE.
En aquesta sessió es va debatre sobre el fet que, a mesura que disminueix l’impacte de la COVID-19, hi ha un ressorgiment de diverses malalties infeccioses a escala mundial, possiblement impulsat per factors ecològics, conductuals i microbiològics. A més, els canvis genètics postpandèmics en els microorganismes estan contribuint al ressorgiment d’infeccions bacterianes.
Experts d’aquestes tres àrees han tractat sobre les complexes causes d’aquest ressorgiment de malalties infeccioses. Entendre aquestes causes pot ajudar els professionals de la salut pública a gestionar i prevenir eficaçment les amenaces sanitàries emergents. Així mateix, s’ha posat de manifest el paper destacat de les noves tecnologies en l’abordatge de les infeccions. Les aportacions dels ponents han estat les següents:
- Nienke Beerlage-De Jong, professora adjunta de la Universitat de Twente (Països Baixos), ha presentat diferents exemples de com abordar l’augment de malalties transmeses per vectors utilitzant les noves tecnologies.
- El sociòleg polonès Tomasz Sobierajski, de la Universitat de Varsòvia, ha mostrat de quina manera els canvis biològics i de comportament humans postpandèmics han influït en l’augment de la transmissió de malalties com les infeccions de transmissió sexual, la tos ferina o el xarampió.
- L’epidemiòloga danesa Maria Wessman, cap de la Secció de Malalties de Transmissió Sanguínia i Sexual de l’Statens Serum Institut, ha exposat de quina manera els factors microbiològics interns i l’evolució genètica, així com les interaccions microbiològiques postpandèmiques, poden explicar el ressorgiment d’algunes malalties.
En aquesta línia de plantejar nous abordatges per a la vigilància i el control de malalties conegudes, i dins l’apartat Salut Internacional i Migració, l’equip del Servei de Prevenció i Control de la Tuberculosi i Programes Específics de l’ASPCAT ha presentat el treball Millora de la resposta de la sanitat pública als immigrants nouvinguts: una intervenció comunitària a Catalunya.
Aquest estudi descriu el Model d’Acció Comunitària i Pública (MACIP) executat per l’Equip de Salut Pública i Comunitària de la Unitat de Salut Internacional Drassanes –Vall d’Hebron, com a programa vinculat a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública i la Subdirecció de Promoció de la Salut, del Departament de Salut, i que té com a objectiu realitzar un abordatge coordinat i intersectorial dels nouvinguts mitjançant la incorporació de les perspectives socioculturals, amb la participació dels agents de salut comunitaris que actuen com a pont entre les comunitats i el sistema de salut.
Al llarg dels tres dies s’han pogut compartir experiències i coneixements científics i establir connexions entre diferents països i disciplines, amb l’objectiu comú de contribuir a enfortir les capacitats de preparació i resposta davant les amenaces de salut pública derivades principalment de les malalties transmissibles.
La pròxima edició de l’ESCAIDE està previst que se celebri els dies 19, 20 i 21 de novembre de 2025 a la ciutat de Varsòvia.