A través del projecte Sumasalut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), participa en un projecte europeu que aprofundirà en el coneixement sobre com la intervenció integral en determinats factors de risc pot incidir en la prevenció del càncer.
Aproximadament un terç dels casos de càncer detectats es poden evitar adoptant un estil de vida més saludable. L’Agència de Salut Pública, seguint les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer, aconsella no fumar i evitar l’exposició al fum ambiental de tabac, limitar el consum de begudes alcohòliques (tenint en compte que no hi ha cap nivell de consum d’alcohol segur davant del càncer), mantenir uns nivells d’activitat física adequats i seguir una alimentació saludable.
Per aquest motiu, els programes Beveu Menys de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, i els programes de la Subdirecció General de Promoció de l’ASPCAT Atenció Primària sense FUM, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable s’implementen des de fa dècades a l’atenció primària. Des de fa pocs anys, aquests programes estan integrats en el projecte SumaSalut, amb el lema “quan t'actives, menges sa, no fumes i beus menys, sumes salut”.
Per aprofundir en el coneixement sobre com la intervenció integral en determinants factors de risc influencien de manera efectiva la prevenció del càncer, SumaSalut, reconegut dins del manual BRIEF de l’OMS com a bona pràctica, participarà en el projecte “Piloting European Action on Cancer Health Determinantes: Integrated cancer prevention through lifestyle risk factors. Adapting and operationalising the BRIEF approach (PEACHD)”. Es tracta d’un projecte finançant per la Comissió Europea i els passats dies 14 i 15 de febrer es va celebrar la reunió de posada en marxa del projecte a la seu de l’ASPCAT de Barcelona.
L’objectiu del projecte és contribuir a prevenir el càncer i altres malalties no transmissibles mitjançant la realització d’una prova pilot a gran escala d’intervencions integrades dels factors de risc i determinants d’estil de vida (tabaquisme, alcohol, activitat física, nutrició, obesitat, exposició solar…) en diferents contextos europeus.
Aquest projecte està liderat per la Fundació de Recerca Clínic Barcelona/Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Institut Català d’Oncologia. També hi participen la Warszawski Uniwersytet Medyczny, de Varsòvia, l’Univerzita Karlova de Praga i el Serviço de Intervenção nos Comportamentos Aditivos e nas Dependèncias (SICAD) de Lisboa.
Dins el context català, el projecte s’implementarà en el marc del projecte Sumasalut, oferint formació especialitzada per a professionals de la salut sobre les intervencions integrades. Això inclourà la implementació d'una prova pilot d'aquestes intervencions en l'entorn de l'atenció primària, dirigides específicament a comunitats amb ingressos baixos o una alta proporció de població immigrant. A més, es desenvoluparà una eina digital per facilitar i potenciar aquestes accions de salut pública.
Més informació sobre el PEACHD
Més informació sobre càncer i factors de risc:
- Principals factors de risc i accions de prevenció de càncer
- Alcohol y cáncer en la Unión Europea. Una llamada a la acción.
- Handbooks of Cancer Prevention Volume 20A: Reduction or Cessation of Alcohol Consumption
- Infografia alcohol i càncer
- Estudi activitat física i càncer
- Pysical activity and cancer (National Cancer Institute)
- Cancer risk factors (World Cancer Research Fund)
- Cancer prevention recommendations (World Cancer Research Fund)
- Càncer (Canal Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya)
- El tabaco y el cáncer
- Smoking Cessation. A Report of the Surgeon Genera
Aquest treball es produeix sota el contracte PEACHD (Piloting European Action on Cancer Health Determinants, Grant Agreement No. 101129260) amb la Health and Digital Executive Agency (HaDEA) de la Comissió Europea. La informació i qualsevol opinió que s'exposa en aquest material reflecteix únicament les opinions dels autors, i la Comissió no pot responsabilitzar-se de l'ús que pugui fer-se de la informació continguda en ella.