Una nova publicació suma evidència respecte l'efectivitat de l'impost, que ha aconseguit disminuir la compra en un 18% (0,17 litres per persona i mes)

L’any 2017 es va elaborar conjuntament entre el Departament d’Economia i el Departament de Salut (Salut Pública) una proposta d’ impost sobre les begudes ensucrades envasades (IBEE) . L’IBEE va ser aprovat i recollit a la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic (DOGC núm. 7340, de 30.03.2017). Es tracta d’un tribut propi de la Generalitat de Catalunya, l’objecte del qual és gravar el consum de begudes ensucrades envasades per raó dels efectes que tenen en la salut de la població.
La finalitat principal és, doncs, reduir el consum de begudes ensucrades, ja que l’Organització Mundial de la Salut proposa els impostos a aquestes begudes com una de les mesures que cal implantar per controlar l’obesitat en el nostre entorn, ja que existeix una evidència sòlida en relació amb l’eficàcia dels impostos per reduir el consum d’aliments i begudes ensucrades. Per això, són molts els països i ciutats que els apliquen (França, Finlàndia, Noruega, Hongria, Xile, Mèxic i Sud-àfrica, el Regne Unit i ciutats com Berkeley, San Francisco, Oakland, Chicago, Filadèlfia, etc). A dia d’avui, a Espanya, només Catalunya l’ha instaurat.
A més, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya mostraven que abans de la introducció de l’IBEE un 10% dels infants de 3-14 anys bevien begudes ensucrades cada dia, i un 21,0% de la població de 15 anys o més, amb un important gradient social: un 19% de consum diari en classe social baixa i un 8,5% en la més alta. Aquest gradient social és molt important també en l’obesitat. Les dades de 2019-2020 (2 anys després de l’impost) mostren una reducció del consum en infants, que ha passat al 5,8%.
Un nou treball científic publicada a la revista International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity analitza dades des del 2013 fins al 2020 procedents del Panel de Consumo Alimentario del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que recull informació sobre la compra d’aliments a les llars en una mostra representativa de les Comunitats Autònomes. La publicació, liderada per l’equip de l’investigador de l’Instituto de Salud Carlos III Miguel Ángel Royo-Bordonada, corrobora com l’augment de preu d’un 11% (0,11 €/l) va implicar una reducció de la compra del 18% (0,17 l/persona/mes). En canvi, les begudes “light” o “zero” van experimentar un creixement del 22% (0,19 l/persona/mes) i no hi va haver canvis en el consum d’aigua embotellada.
L’observació de l’evolució temporal del preu i la compra de begudes ensucrades, begudes amb edulcorants no calòrics i aigua s’observa en la gràfica següent, en la qual es poden observar les tendències descrites anteriorment. En línia negra i contínua es mostren les dades observades, mentre que en línia discontínua i difuminat en color es marca el que hagués estat previsible que passés sense l’impost (i que ha passat en altres comunitats autònomes que no han aplicat l’impost).
Un altre resultat destacat és l’efecte de l’impost en el temps, passant d’una reducció del 10,4% el primer any, a unes baixades del 12,3%, 15,3%, i 16,7% als dos, tres, i tres anys i mig, respectivament.
Els autors conclouen que els seus resultats corroboren l’efectivitat dels impostos a les begudes ensucrades, tal i com ja mostren molts treballs anteriors, i ressalten com l’impacte és sostingut i progressiu en el temps.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya vol recordar, a través de la guia Petits Canvis per Menjar Millor, que l’aigua és sempre la millor beguda. Cal substituir begudes ensucrades, sucs, begudes light o zero i begudes alcohòliques per aigua, tant en els àpats com entre hores. L’aigua de l’aixeta, provinent d’una xarxa de distribució pública, és apta i saludable per al consum i evita la utilització d’envasos d’un sol ús.
Més informació sobre l’aigua:
Petits Canvis per Menjar Millor. Canvieu a: Aigua