
L’experiència en gestió del coneixement de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha estat àmpliament apreciada durant la Jornada interna d’innovació i recerca del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. el 27 de novembre passat.
En aquesta jornada es va oferir una visió panoràmica sobre l'activitat de recerca i innovació del Departament i els seus adscrits al llarg de l'any 2023. En aquest sentit, s'hi va presentar la Memòria de recerca i innovació 2023, fruit de la campanya Ireneu, i els treballs de partida sobre el Pla estratègic de recerca i innovació en procés d'elaboració. A més, es pretenia potenciar el debat sobre l'acció innovadora departamental a partir de dues rondes de presentació de projectes innovadors d'àmbits temàtics departamentals. L'exposició dels diversos projectes va pivotar al voltant de dos eixos: transició digital i transició verda.
L'acte va ser introduït pel secretari general del Departament, Jordi Terrades i Santacreu. En la seva intervenció va remarcar les oportunitats d’alineament de polítiques que s’obren ara que moltes competències clau s’han agrupat en el nou Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. També va destacar l'experiència en gestió del coneixement de l’ASPCAT i la va descriure com un model d'innovació en la forma en què els treballadors públics treballen i aprenen.
Daniel Giménez Roig, responsable de Gestió del Coneixement de l’ASPCAT, va fer ponència inaugural, centrada en les actituds envers la recerca i la innovació a l’Administració pública. Davant d’una audiència integrada per més de100 professionals de diversos àmbits del Departament, va esmentar tres possibles maneres d’afrontar els reptes: la passivitat, l’adaptabilitat i l’esperit de lluita i aventura. També va explicar la innovació que suposava el treball i aprenentatge col·laboratiu de les Comunitats de Pràctica (CoP), les sessions de Casos Pràctics en època d’aprenentatge col·laboratiu i les estades d’aprenentatge Erasmus del Coneixement. Va destacar alguns dels més de 100 treballs de les CoP de l’ASPCAT posant èmfasi en la importància d'aquesta manera d'abordar el treball en equip que comparteixen coneixements i experiències per millorar les seves tasques diàries.
Compartir coneixement per evitar què es malbarati i aprendre col·laborativament per millorar l’organització van ser aspectes comuns que van connectar l'ASPCAT amb els projectes innovadors presentats durant la Jornada.