El director general de l'OMS ha pres aquesta decisió després de rebre l'informe de la cinquena reunió del Comitè d'Emergència del Reglament Sanitari Internacional (2005) (IHR) sobre el brot multinacional de Mpox (verola del mico), celebrada el dimecres 10 de maig i ha emès recomanacions temporals revisades per al període de transició. El Comitè d'Emergència va reconèixer els avenços aconseguits en la resposta global al brot multinacional de Mpox , amb gairebé un 90% menys de casos notificats en els últims tres mesos, en comparació amb els tres mesos anteriors i cap canvi en la gravetat i la manifestació clínica de la malaltia. El Comitè va reconèixer la resta d'incerteses sobre la malaltia, pel que fa als modes de transmissió en alguns països, la mala qualitat d'algunes dades informades i la manca continuada de contramesures efectives als països africans, on la Mpox es habitual. El Comitè va considerar, però, que es tracta de reptes a llarg termini que s'afrontarien millor mitjançant esforços sostinguts en una transició cap a una estratègia a llarg termini per gestionar els riscos per a la salut pública que suposa la Mpox, en lloc de les mesures d'Emergència de Salut Pública d'interès internacional (PHEIC).
El Comitè va posar èmfasi en la necessitat de la integració de la prevenció, la preparació i la resposta de la Mpox dins dels programes nacionals de vigilància i control, inclòs el VIH i altres infeccions de transmissió sexual. A més, va subratllar la importància que els països mantinguin les seves capacitats de vigilància i resposta, i continuïn integrant la prevenció i l'atenció de la pox als programes nacionals de salut existents per abordar futurs brots.
Les recomanacions temporals en aquest període de transició són:
• Mantenir i promoure elements clau de l'estratègia de resposta a la Mpox i revisar la seva experiència per informar les polítiques, els programes i les accions de salut pública.
• Desenvolupar i implementar plans integrats de control de la Mpox i una estratègia d'eliminació amb l'objectiu de prevenir i aturar la transmissió de persona a persona i/o mitigar les transmissions zoonòtiques, si escau.
• Mantenir la vigilància epidemiològica de la Mpox, fent tots els esforços per garantir la confirmació de laboratori dels casos sospitosos i notificar a l'OMS els casos confirmats i probables, d'acord amb les variables definides en el Formulari de notificació de casos de l'OMS.
• Informar immediatament a l'OMS de tots els casos de Mpox confirmats relacionats amb els viatges a través dels canals establerts segons les disposicions del RSI.
• Integrar la detecció, la prevenció, l'atenció i la investigació de la Mpox amb els programes de prevenció i control del VIH i de les malalties de transmissió sexual existents i innovadors, i altres serveis sanitaris segons correspongui.
• Mantenir i invertir en la comunicació de riscos i el suport i la participació de la comunitat per a les comunitats afectades i els grups en risc, fins i tot a través de les autoritats sanitàries i la societat civil.
• Continuar implementant intervencions per evitar l'estigma i la discriminació cap a qualsevol persona o grup que pugui veure's afectat per la Mpox.
• Donar suport i millorar l'accés a diagnòstics, vacunes i terapèutiques per avançar en l'equitat sanitària mundial, en particular per a la majoria de les comunitats afectades a tot el món.
• Continuar reforçant la capacitat de diagnòstic, l'accés descentralitzat a les proves i la seqüenciació genòmica, inclosa l'intercanvi de dades de seqüències genètiques a través de bases de dades públiques.
• Continuar oferint vacunes per a la vacunació preventiva primària (preexposició) i postexposició per a persones i comunitats amb alt risc de Mpox.
• Assegurar la prestació d'una atenció clínica òptima amb mesures de prevenció i control d'infeccions en cas de sospita o confirmació de Mpox en tots els entorns clínics. Garantir la formació dels professionals sanitaris en conseqüència.
• Reforçar la capacitat en entorns rurals i amb recursos limitats on la Mpox continua produint-se, per entendre millor els modes de transmissió, quantificar les necessitats de recursos i respondre als brots i cadenes de transmissió sostingudes.
• Implementar una agenda de recerca coordinada per generar i difondre ràpidament evidència d'aspectes científics, socials, clínics i de salut pública clau de la prevenció i el control de la Mpox. Continuar els assaigs clínics de contramesures mèdiques, incloses vacunes, terapèutiques i diagnòstics, en diferents poblacions, a més del seguiment de la seguretat de la vacuna, l'efectivitat i la durada de la protecció contra la infecció i la vacunació.
• Els països de l'Àfrica occidental, central i oriental on la Mpox és endèmica haurien de fer esforços addicionals per dilucidar el risc, la vulnerabilitat i l'impacte relacionats amb la Mpox i per investigar, entendre i controlar la Mpox en els seus respectius entorns, inclosa la consideració de la zoonòtica, la sexual i altres modes de contaminació i transmissió en diferents grups demogràfics.
Més informació:
Statement of the Emergency Committee on the Multi-Country Outbreak of mpox (monkeypox). 11 de maig de 2023.