
El passat 14 de novembre, la Subdirecció Regional de Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va organitzar una jornada d’intercanvi professional al Parc Agrari del Baix Llobregat, amb el lema “Fem Pinya”. Aquesta trobada va reunir més de 100 professionals de la salut pública amb l’objectiu de reforçar el valor de la cooperació i potenciar les sinergies entre els equips que treballen en les diferents línies de Salut Pública.
Una jornada per a la cooperació i la cohesió
El grup organitzador format per voluntaris de la Subdirecció Regional —l’Alba, la Basi, la Gemma, la Isabel, la Laura, el Manel i l’Omar juntament amb la Montse Bordas, facilitadora de processos personals i organitzacionals enfocats en l'aprenentatge i l'adaptació, van dissenyar i coordinar les activitats que van garantir una jornada dinàmica i enriquidora.
La Dra. Mireia Jané, subdirectora regional de Barcelona, va agrair al Parc Agrari del Baix Llobregat la cessió de l’espai i la seva col·laboració durant tota la jornada. Així mateix, va inaugurar l’esdeveniment destacant la importància d’enfortir els llaços entre els equips: “Fem pinya és una oportunitat única per reconnectar amb els companys i companyes, conèixer en persona aquells amb qui col·laborem habitualment a distància i recordar que la nostra veritable fortalesa és l’equip humà. Amb il·lusió, capacitat per afrontar imprevistos i un procés compartit de construir plegats, fem realitat una Salut Pública més cohesionada.”
Activitats per al creixement compartit
El dia va començar amb una sessió d’estiraments i relaxació guiada per Montse Bordas, pensada per alliberar tensions i preparar els assistents per a una jornada activa.
A continuació, els participats van gaudir d’una passejada guiada pel Parc Agrari, on van tenir l’oportunitat de descobrir un entorn únic i establir connexions personals i professionals amb companys i companyes amb qui, sovint, només es relacionen de manera virtual.
L’activitat central, dissenyada per promoure el treball en equip, va consistir a construir amb poc temps torres amb els materials proporcionats per l’equip organitzador.
Els participants van ser distribuïts en 10 grups formats de manera aleatòria, assegurant que professionals de diferents àrees quedessin barrejats i així fomentar la interacció entre els equips. Cada grup tenia dos observadors encarregats d’analitzar la dinàmica de treball: com es prenien les decisions, si emergien líders, quin tipus de lideratge s’establia, i altres aspectes rellevants. Un cop finalitzat el temps per construir la torre, els participants van dedicar un temps a reflexionar sobre el procés de treball en grup.
Aquestes reflexions es van plasmar en pòsters creatius on es representaven les conclusions sobre lideratge, col·laboració i dinàmiques de grup.
Cada equip va exposar el seu pòster a la resta de participants, compartint així aprenentatges i perspectives. Entre les conclusions més destacades van sorgir valors com la comunicació, el respecte i l’escolta activa.
Conclusions
Per tancar la jornada, la Dra. Jané va posar en valor tant els coneixements com l’experiència, destacant com aquesta iniciativa reflecteix la importància de la col·laboració en Salut Pública i posa de manifest com els equips poden transformar idees diverses en accions concretes i efectives.
"Fem pinya" va ser més que un lema, una realitat que va demostrar com la unió d’esforços pot transformar el treball cooperatiu en una eina essencial per contribuir al progrés de la salut pública.