Avui s’ha publicat a la revista científica EuroSurveillance l’article "Implicit bias in HIV testing based on indicator conditions in primary care: a population-based study in Catalonia, Spain, 2017 to 2021", liderat per personal investigador del CEEISCAT, l’IDIAPJGol i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). L’estudi analitza fins a quin punt es realitzen proves del VIH després del diagnòstic d’una condició indicadora (CI) pel VIH a l’atenció primària, tal com recomanen l’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties.
L’estudi, basat en dades de més de 5,8 milions de persones ateses a l’atenció primària de Catalunya, ha analitzat més de 370.000 episodis clínics registrats entre 2017 i 2021 a centres d’atenció primària de l’ICS. L’estudi mostra que el 22,7% dels pacients diagnosticats amb una condició indicadora del VIH van rebre una prova del VIH en els quatre mesos posteriors, un percentatge que evidencia el gran potencial de millora i l’oportunitat per reforçar la detecció precoç i l’inici del tractament a temps.
L’estudi, destaca que la taxa de proves de VIH va ser més elevada en homes (26,3% vs 19,4% en dones), persones joves (29,2% en menors de 30 anys vs 13,7% en majors de 50) i persones migrants (27,7% vs 21,3% en ciutadans espanyols). Les condicions amb més probabilitat d’anar acompanyades d’una prova de VIH van ser la sífilis (68,4%), l’herpes genital (50,6%), la clamídia (48,2%) i la gonorrea (43,1%).
Els resultats revelen diferències significatives segons el sexe, l’edat, l’origen migratori, el nivell socioeconòmic i la zona geogràfica. Homes, joves i persones migrants tenien més probabilitats de ser sotmesos a una prova, mentre que les dones, les persones majors de 50 anys i les que viuen en zones rurals estaven infradiagnosticades. També s’observa que les infeccions de transmissió sexual són les condicions que més sovint motiven la realització de la prova, mentre que d’altres, com l’herpes zòster o la dermatitis seborreica, sovint passen desapercebudes tot i estar relacionades amb el VIH.
S’observen igualment diferències territorials destacables: mentre que a la regió de Barcelona el 28,6% dels casos amb condicions indicatives van ser seguits d’una prova del VIH, a zones com Terres de l’Ebre o Alt Pirineu i Aran aquesta xifra no supera el 15%. Aquesta variabilitat pot reflectir desigualtats en recursos, formació o accés als serveis de diagnòstic, especialment en entorns rurals.
Segons la Dra. Agustí, “l’estudi posa en evidència com els biaixos implícits poden influir en la pràctica clínica i perpetuar desigualtats en salut. Calen accions formatives específiques i protocols clars per assegurar que totes les persones amb condicions indicadores de VIH tinguin accés equitatiu a la prova”.
Conclusions i recomanacions
L’estudi conclou que calen intervencions específiques per millorar l’adherència a les recomanacions internacionals i garantir la realització sistemàtica de la prova del VIH davant de CI, especialment en poblacions infraanalitzades com les dones, les persones majors de 50 anys i les que viuen en zones rurals. També es recomana formar el personal sanitari per reconèixer millor les CI i aplicar correctament els protocols, així com disposar d’eines per reduir el biaix implícit en la pràctica clínica, incloent-hi la implementació de sistemes d’alerta electrònica que ajudin a evitar oportunitats perdudes de diagnòstic del VIH.
La detecció precoç del VIH és clau per millorar el pronòstic dels pacients i reduir la transmissió del virus.
Aquestes accions són essencials per avançar cap als objectius 95–95–95 de les Nacions Unides per a l’any 2030: que el 95% de les persones amb VIH coneguin el seu estat serològic, el 95% rebin tractament i el 95% aconsegueixin la supressió viral.
Autores i autors de l’estudi: Cristina Agustí, Oriol Cunillera, Juanjo Mascort, Ricard Carrillo, Jordi Casabona.
Institucions participants:
- Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya
- CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), Instituto de Salud Carlos III
- Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP)
- Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Sud (IDIAPJGol)
- Centre d’Atenció Primària Florida Sud, Institut Català de la Salut
- Universitat de Barcelona
- Universitat Autònoma de Barcelona
Citation style for this article:
Agustí Cristina, Cunillera Oriol, Mascort Juanjo, Carrillo Ricard, Casabona Jordi. Implicit bias in HIV testing based on indicator conditions in primary care: a population-based study in Catalonia, Spain, 2017 to 2021. Euro Surveill. 2025;30(24):pii=2400585. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2025.30.24.2400585