El dia 2 de desembre, les autoritats sanitàries del Regne Unit van publicar una alerta sobre la detecció d’un inusual increment global de las infeccions per estreptococ del grup A (SGA) durant l’any 2022 i també d’un augment de formes greus en infants. A partir de la difusió d’aquesta alerta, altres països europeus han comunicat la detecció d’augment de casos produïts per aquest bacteri. En aquest moment, els diferents territoris estan analitzant amb detall les dades corresponents per tal de comprovar l’abast dels increments detectats.
Què és l’estreptococ del grup A
L’estreptococ del grup A és un bacteri considerat la causa més freqüent de faringitis bacteriana en infants en edat escolar; també és l’agent causant de l’escarlatina. Majoritàriament produeix quadres lleus de malaltia, però, en ocasions, també en pot causar de més greus.
La incidència d’infeccions per aquest bacteri habitualment arriba al seu punt màxim durant els mesos d’hivern i a principis de primavera. Sovint se’n notifiquen brots a les llars d’infants i a les escoles.
La infecció es transmet per contacte de persona a persona amb les secrecions nasals o faríngies de persones infectades o objectes contaminats per aquestes secrecions.
La faringitis per SGA és fàcil de diagnosticar mitjançant proves ràpides o cultius i es tracta amb antibiòtics i mesures higièniques bàsiques.
Situació a Espanya i a Catalunya
Les infeccions per SGA no són de declaració obligatòria a la major part dels països europeus, però, arran de la publicació d’aquesta alerta, s’estan analitzant els casos apareguts durant els darrers mesos en els diferents territoris.
A Catalunya, de moment, no s’evidencien increments d’infeccions greus produïdes per aquest bacteri durant els darrers anys. No obstant això, per part de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’ha implementat un reforç de la vigilància per a la detecció de casos nous i s’analitza la situació a partir de les dades d’incidència procedents de diverses fonts.
Segons l’avaluació de risc realitzada per l’OMS, el risc de casos greus es considera baix per a la població general en aquests moments.
Recomanacions:
- Mantenir una bona higiene de mans i una bona higiene personal general (s’ha d’evitar compartir estris, gots per beure i articles personals) ajuda a controlar la transmissió.
- Convé no portar a l’escola els infants amb una infecció confirmada per estreptococ del grup A fins que no passin, almenys, 24 hores des de l’inici del tractament antibiòtic per evitar la disseminació i l’augment de casos.
Enllaços d’interès:
ECDC informe setmanal de malalties transmissibles (pàgines 6-7).