Com cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya se suma a la celebració del Dia mundial dels Llegums destacant en el seu paper en la salut humana i planetària.

El Dia mundial dels Llegums, que se celebra el 10 de febrer, representa una oportunitat única per conscienciar la ciutadania sobre els beneficis nutricionals dels llegums i el paper fonamental que tenen en la transformació cap a sistemes agroalimentaris més eficients, inclusius, resilients i sostenibles. En aquest sentit, el lema escollit aquest any porta per títol “Llegums: aportant diversitat als sistemes agroalimentaris".
Amb l’eslògan "Estima els llegums per a una dieta i un planeta saludables" l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) recorda que els llegums són una font molt assequible de proteïnes i són rics en fibra, hidrats de carboni i micronutrients com les vitamines i els minerals, la qual cosa els converteix en un aliment idoni per a la prevenció i el tractament de la diabetis, la hipertensió, les malalties cardiovasculars i l’obesitat. Alhora, els llegums milloren les pràctiques agrícoles sostenibles, motiu pel qual són essencials per augmentar la diversitat dels sistemes agroalimentaris i, en conseqüència, millorar-ne la resiliència. El cultiu de llegums ajuda a trencar els cicles de malalties, plagues i males herbes, alhora que enriqueix els nutrients del sòl. Per tant, des del camp fins a la taula, els llegums són un ingredient clau per a una alimentació saludable i per a uns sistemes agroalimentaris més resistents. En definitiva, quan integrem els llegums a les nostres dietes i sistemes agroalimentaris, obrim un futur més sostenible, nutritiu i equitatiu.
La baixa petjada ambiental derivada de la producció de llegums, juntament amb la seva riquesa nutricional, hauria de convertir-los en una opció atractiva per als consumidors. Malgrat això, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya del 2023 ens mostren que només el 21,5% de la població de Catalunya consumeix tres racions de llegum o més a la setmana. Recordem que la recomanació se situa entre tres i quatre vegades a la setmana, com a mínim.
Podeu trobar recursos i materials sobre els llegums a aquestes pàgines de la FAO:
A guide to World Pulses Day 2025. Pulses: Bringing diversity to agrifood Systems.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) disposa de molts materials per promoure el consum de llegum
- Monogràfic sobre els llegums (2016): inclou consells de compra i conservació, orientacions sobre la manera de menjar més llegums, respostes a les preguntes més freqüents, així com trenta receptes en què els llegums en són l’ingredient principal.
- Receptari de llegums que es va elaborar el 2018.
- Guia “Petits canvis per menjar millor”: recull molta informació i estratègies per comprar, cuinar i menjar més llegums.
- Canal Salut: en l’enllaç següent podeu trobar més informació i múltiples recursos sobre aquest aliment.
Els llegums també ocupen un lloc destacat en totes les guies alimentàries i documents de promoció d’una alimentació saludable: