
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) s’adhereix al Dia Mundial de l’Audició d’acord amb el lema establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Canviem de mentalitat. Fem que la salut de l’oïda i l’audició siguin una realitat per a tothom!
Amb la campanya de 2025, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dona continuïtat a la campanya de 2024 i posa en relleu la necessitat d’empoderar les persones de totes les edats perquè prenguin mesures per garantir una bona salut auditiva. Entre aquestes mesures destaquen:
- Canviar el comportament per protegir l’audició dels sons forts i prevenir la pèrdua auditiva.
- Revisar l’audició regularment.
- Utilitzar dispositius auditius si és necessari.
- Donar suport a les persones que viuen amb pèrdua auditiva.
La pèrdua mantinguda d’audició en els primers anys de la vida pot interferir tant en l’adquisició del llenguatge com en el desenvolupament intel·lectual, emocional, motor i social dels infants. Com més aviat s’iniciï el tractament i l’educació apropiats de l’infant amb hipoacúsia (intervenció terapèutica interdisciplinària i multidisciplinària entre l’àmbit sanitari i l’educatiu) més bons seran els resultats que se’n podran obtenir.
A Catalunya es fa la detecció precoç de la hipoacúsia a tots els hospitals maternals, bé siguin de la xarxa pública o bé de la privada. Aquest cribratge permet identificar aquells nounats que tenen una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 decibels (dB); aplicar, si cal, el tractament o la intervenció terapèutica adequats; i fer-ne el seguiment oportú.
L’any 2023 el cribratge als infants va permetre detectar 49 casos d’hipoacúsia moderada o greu i més de 75 casos d’hipoacúsia lleu. D’aquests infants diagnosticats, un 61,2% són nens i un 38,8% són nenes.
Per disposar de més informació sobre aquest tema podeu consultar el Protocol per a la detecció precoç, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia neonatal.
En el tríptic Per què cal fer la detecció precoç de la hipoacúsia al vostre infant?, que es lliura a les famílies, s’explica la importància de valorar l’audició del nadó.
Així mateix, en el nou Protocol d’activitats preventives i de promoció de la Salut a l’edat pediàtrica. Créixer amb Salut es proposen els cribratges auditius que han de dur a terme els equips de pediatria d’atenció primària per a la detecció de la sordesa. En el Protocol es proporcionen missatges clau adreçats als professionals, a les famílies i als infants i adolescents en relació amb la promoció de la salut auditiva i es faciliten recursos per a les famílies i persones afectades.