L’OMS recomana un mínim de 150 minuts d’activitat física d’intensitat moderada a la setmana
Per setzè any consecutiu, el Govern de la Generalitat de Catalunya s’adhereix a la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que té lloc arreu del món el 6 d’abril. Amb el lema "És temps de moure’s", la campanya d’enguany convida tota la ciutadania a incorporar el moviment a la vida quotidiana com a hàbit saludable i sostenible.
La iniciativa, impulsada pel Departament de Salut i el Departament d’Esport, anima la població i les entitats a organitzar activitats entre l’1 d’abril i el 5 de maig. Les activitats es poden registrar a la pàgina web i compartir a les xarxes socials amb les etiquetes #DMAF2025 i #tempsdemoures. La campanya es pot seguir també als comptes @esportcat i @salutcat.
Moure’s per la salut
L’activitat física és clau per prevenir malalties com la diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i els trastorns d’ansietat i depressió. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les persones amb un nivell insuficient d’activitat física tenen un 20-30% més de risc de mortalitat en comparació amb aquelles que fan exercici regularment.
L’OMS recomana:
- Adults: un mínim de 150 minuts setmanals d’activitat física moderada, combinats amb exercicis d’enfortiment muscular.
- Majors de 65 anys: afegir exercicis per millorar l’equilibri.
- Infants i adolescents: almenys 60 minuts al dia d’activitat moderada o intensa.
A Catalunya, el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) promou l’exercici físic amb accions com la validació de més de 800 rutes saludables en 300 municipis, que sumen 2.700 km. Actualment, un 81% de la població té accés a una ruta saludable al seu municipi. A més, als centres de salut, els professionals sanitaris recomanen activitat física, i enguany un 32% de les persones inactives amb risc cardiovascular han millorat el seu nivell d’activitat.
L’enquesta del DMAF 2025
Com cada any, s’ha fet una enquesta a la població a través de les xarxes socials, amb gairebé 7.000 participants (74,5% dones, 24,1% homes, 0,4% persones no binàries i 1% que no ha volgut contestar). L’edat mitjana dels enquestats és 48 anys.
Principals resultats:
- 52% de la població enquestada fa suficient activitat física, amb diferències per sexe i edat:
- En menors de 25 anys, el 71% dels homes i el 51% de les dones són actius.
- En majors de 25 anys, el 59% dels homes i el 49% de les dones compleixen les recomanacions.
- Activitats més populars: caminar, musculació i classes dirigides (ioga, pilates, etc.).
- Desplaçaments actius: el 80% de les persones enquestades es desplacen de manera activa, i el 50% dels infants van a l’escola a peu, en bicicleta o en patinet.
- Sedentarisme: el 47% passa més de 7 hores al dia assegut, però el 80% fa pauses actives almenys un cop cada hora.
- Principals motivacions: millorar la salut física i mental.
- Principals barreres: manca de temps i motivació.
Acte central del DMAF 2025
L’acte principal del Dia Mundial de l’Activitat Física tindrà lloc a Mataró, el 10 d’abril, amb la participació de 2.400 persones. La jornada inclourà:
- Una caminada popular.
- 90 classes simultànies d’educació física amb coordinadors del Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE).
- Una masterclass d’aeròbic i zumba per a totes les edats.
Cap a una societat més activa
Amb aquesta campanya, Catalunya referma el seu compromís per avançar cap a una societat més activa, saludable i sostenible. És temps de moure’s!
Destaquem:
-
Resultats
(Obre en una nova finestra)
(Scientia)