1r Dijous de Salut Pública al nou Edifici Salvany. Sessió seguida per més de 270 professionals de forma presencial i en línia, moderada pel subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública: Jacobo Mendioroz.

L’objectiu d’aquesta sessió va ser descriure amb visió One Health la importància del SIVIC per a la monitorització, prevenció i control de les infeccions a Catalunya per part dels diferents agents implicats.
Les ponències han estat:
Luca Basile, coordinador de l’àrea tècnica de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de la Secretaria de Salut Pública, amb la presentació El monitoratge sindròmic de les infeccions respiratoris i l'estimació del seu impacte assistencial, ha exposat quines són les diferències i millores del SIVIC amb relació al PIDIRAC; com s’integren les dades obtingudes de diferents fonts en un núvol de dades, EXADATA; els indicadors que s’extreuen i la difusió dels resultats al web SIVIC. Ha parlat de l’algoritme MEM que determina l’activitat pre o post epidèmica i els llindars d’intensitat. El sistema permet donar resposta davant noves alertes, com en el cas de l’estreptococ. Per acabar, ha mostrat quina és la situació dels diferents virus respiratoris i dels ingressos hospitalaris a dia d’avui, destacant l’inici del pic epidèmic de VRS i de grip d’aquesta temporada.
A continuació, Natalia Majó del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha exposat la informació més actual sobre la grip aviària amb la presentació Vigilància One-Health: la situació actual de la grip aviària H5N1. Ha explicat l’evolució dels virus de la grip aviària i la situació actual a escala mundial. Les famílies de grip més perilloses són les H5 i H7 i el llinatge H5 és el que més s’està expandint i preocupa. Són virus d’alta patogenicitat, neurotròpics i que poden causar la mortalitat de totes les aus infectades en 24-48 hores. Actualment, preocupa la situació als EUA, on el virus A(H5N1) ha afectat granges de vaques lleteres, amb un nombre important de casos notificats en humans (55) -amb afectació lleu dels contagiats, principalment en forma de conjuntivitis- la major part ha estat persones exposades als animals infectats, sense evidència de transmissió persona a persona. A Catalunya, ha explicat el sistema de vigilància veterinària establert, vigilància activa en aus de granja i passiva en aus de granges i aus salvatges.
Montserrat Martínez, cap del Servei de Medicina Preventiva. Subdirecció general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública ha explicat El seguiment de les variants dels virus respiratoris: seqüenciació i vacunació. Ha repassat les característiques principals dels virus de la grip i la Covid-19 i la vacunació, i del virus respiratori sincicial (VRS) i la immunització en menors de 6 mesos. Ha destacat la importància de la vigilància microbiològica i les tècniques de seqüenciació que han de servir per generar coneixement que permeti adaptar la fabricació de vacunes a les variants circulants i prendre les millors decisions i intervencions.
Evelin López Corbeto , Responsable Sistemes formals de vigilància epidemiològica del VIH i la resta d’ITS del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), ha parlat del Monitoratge de les ITS. Ha explicat els diferents tipus de vigilància que fan, formal i reforçada, les dades evolutives de les principals ITS, l’evolució en la declaració d’aquestes infeccions i la influència dels factors conductuals en els contagis d’ITS. Ha posat en valor la creació del grup de treball monogràfic d’ITS, entre el CEEISCAT i la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l’ASPCAT, col·laboració que s’ha demostrat efectiva. Ja per concloure, ha assenyalat la millora en el cribratge i la declaració de les ITS, i com aspectes a millorar l’educació sexual a l’escola, la promoció de pràctiques sexuals més segures, millorar l’accés dels joves als serveis de salut sexual i sistematitzar l’estudi de contactes.
La sessió ha acabat amb un torn obert de preguntes i Jacobo Mendioroz ha convidat els assistents a participar en la sessió del Dijous de Salut Pública del 30 de gener, sobre les ITS.
Destaquem