Canviem de mentalitat. Fem que la salut de l'oïda i l'audició sigui una realitat per a tothom!, aquest és el lema del Dia Mundial de l'Audició 2024

Combatre les idees errònies i les postures estigmatitzants de la societat respecte a la pèrdua d'audició, és crucial per a aconseguir un accés equitatiu de la salut de l'oïda i l'audició.
Amb la campanya de 2024 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) posa de relleu la manca de sensibilització i d'informació exacta, tant en l'àmbit general com entre els proveïdors de la salut, en relació amb els problemes d'oïda i audició i la necessitat d'oferir informació precisa i basada en l'evidència per a transformar la manera com la societat percep els problemes d'oïda i audició.
Els missatges principals promoguts el 2024 per l'OMS són:
- En tot el món, més del 80% de les necessitats en termes de salut de l'oïda i l'audició encara estan desateses.
- La pèrdua d'audició no tractada costa anualment al món quasi un bilió de dòlars.
- Les idees estigmatitzants i errònies que romanen a la societat són dos factors essencials que dificulten els esforços per prevenir i tractar l'audició.
- Un canvi de mentalitat respecte a la salut de l'oïda i l'audició és clau per a millorar l'accés i reduir la despesa de la pèrdua d'audició no tractada.
Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya ens adherim al dia Mundial i treballem per a fer realitat aquest lema.
A Catalunya, el Programa de detecció precoç de la hipoacúsia es treballa des de diferents àmbits per tal de poder donar una informació acurada, evitant l'estigmatització dels infants i amb l'objectiu que tots puguin accedir de forma equitativa i universal al cribratge de la sordesa neonatal. El programa inclou un protocol per a la detecció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la hipoacúsia neonatal, així com material d'educació per a la salut: un fulletó per als pares i mares i un registre de casos i formació per als professionals. La detecció precoç cerca millorar els aspectes comunicatius, lingüístics de l'infant evitant que tingui repercussions en el seu desenvolupament global.
L'any 2022 s'han detectat 41 casos d'hipoacúsia i més de 108 casos on el llindar auditiu és inferior o igual a 30 dB hipoacúsia lleu). D'aquests un 57% són nens i un 43% són nenes. Les cobertures han estat del 82% a la xarxa pública i del 95% a la xarxa privada.
Agents clau en el programa de detecció precoç de la hipoacúsia a Catalunya
Les famílies reben informació per part del professional que es troba a la maternitat on neix l'infant i també per part de les llevadores que atenen en els centres de salut sexual i reproductiva i fan el seguiment de l'embaràs (carpeta de l'embarassada), per tal de facilitar-los la comprensió d'aquesta prova i la seva importància. El fulletó: Per què cal fer la detecció precoç de la hipoacúsia al vostre infant? sensibilitza a les famílies sobre la importància de dur a terme la prova de cribratge i la seva utilitat. Diu per què és important valorar l'audició, els factors de risc, com es fa la prova i l'explicació dels resultats.
A les maternitats es duu a terme la prova de cribratge i l'equip de pediatria d'atenció primària verifica que se n'hagi realitzat i fa el seguiment dels infants en les activitats preventives d'atenció primària.
Els CREDA són serveis de suport als centres educatius en l'adequació a les necessitats especials de l'alumnat amb greus dificultats d'audició, llenguatge o comunicació que interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i curricular. La seva intervenció es concreta en tres grans àmbits: alumnat i famílies; centres i professorat; zona educativa. Els CDIAPS (Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç) també participen en el seguiment d'aquests infants.
Alhora els professionals reben formació sobre la realització del cribratge i el registre dels casos.
Finalment, les associacions de sordesa que treballen en aquest camp donen suport a les famílies.