L'ASPCAT se suma a la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, per conscienciar sobre l'ús racional i sostenible d'aquest recurs.

El Dia Mundial de l'Aigua, és una cita emblemàtica que se celebra cada 22 de març, data proposada per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) a Rio de Janeiro, l'any 1992.
L'aigua és un recurs fonamental que sustenta la vida al nostre planeta. L'aigua és indispensable per a l'agricultura, la indústria, els ecosistemes i la salut. El canvi climàtic provoca períodes de sequera que seran cada cop més freqüents al nostre país i ens enfronta a nombrosos desafiaments i reptes.
Tal com vol fer palès aquest any el Dia Mundial de l'Aigua, a mesura que augmenten els impactes del canvi climàtic i creix la població, hi ha la necessitat urgent d'unir-se per protegir i conservar el nostre recurs més preat. La salut pública i la prosperitat, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen del bon funcionament i gestió equitativa del cicle de l'aigua. Així mateix, es posa èmfasi en la cooperació, per fomentar la resiliència enfront d'aquests desafiaments.
El Departament de Salut, mitjançant la Secretaria de Salut Pública, i en cooperació estreta amb l'Agència Catalana de l'Aigua i els altres agents implicats, participa en diverses accions destinades a incrementar el recurs d'aigua disponible i garantir-ne la qualitat i la protecció de la salut de la ciutadania.
En aquest sentit, en el marc de la situació d'emergència per sequera, es prioritza l'emissió dels informes sanitaris per a noves concessions d'aigua de consum o per a la recuperació de captacions en desús, així com per a concessions de reutilització d'aigua residual regenerada, destinada a usos com la neteja viària, el reg de jardins urbans i de camps esportius, el reg agrícola, la reutilització i la recirculació de l'aigua a la indústria alimentària, la recàrrega d'aqüífers o l'increment del cabal dels rius per disposar de més recurs per a aigua de consum. Es prioritzen també les autoritzacions sanitàries de cisternes mòbils de distribució d'aigua de consum. Aquests informes comporten una prèvia avaluació de riscos i la determinació dels criteris sanitaris que escaiguin per a cada tipologia d'ús.
D'altra banda, aquesta Secretaria porta a terme els serveis que li encomana la Llei 18/2009, de salut pública, entre els quals les accions de vigilància i control sanitaris pertinents en matèria d'aigües de consum humà. L'any 2023 s'han analitzat 1.707 mostres d'aigua de consum, realitzant un total de 80.707 determinacions fisicoquímiques i 2.867 determinacions microbiològiques. Aquestes anàlisis es duen a terme als laboratoris de l'ASPCAT a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa i al laboratori de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Tots cinc laboratoris treballen sota un sistema de gestió de la qualitat segons la norma UNE EN ISO IEC 17025 i estan acreditats per l'ENAC per a anàlisi d'aigües. Així mateix, s'han dut a terme actuacions de control de les condicions sanitàries de les infraestructures de subministrament, de la desinfecció de l'aigua i la supervisió de l'autocontrol implementat per les entitats gestores dels proveïments.
Destaquem
-
Aigües de consum humà. Protecció de la Salut.
(Obre en una nova finestra)
Agència de Salut Pública de Catalunya
-
Reutilització d’aigües regenerades. Salut ambiental.
(Obre en una nova finestra)
Agència de Salut Pública de Catalunya
- El portal de la sequera (Obre en una nova finestra)
- Agència Catalana de l'Aigua (Obre en una nova finestra)